Medicii cer să fie redusă cantitatea de sare, în panificație! Vezi de ce!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Semnale de Ziua Mondială de luptă împotriva Hipertensiunii Arteriale

Medicii cer să fie redusă cantitatea de sare, în panificație! Vezi de ce!

Sănătate 17 Mai 2018 / 17:27 890 accesări

De Ziua Mondială de luptă împotriva Hipertensiunii Arteriale (17 mai), medicii au venit cu noi semnale de alarmă pentru populație, dar și cu sfaturi. Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a anunțat că a demarat programul de screening privind factorii de risc pentru bolile cardiovasculare, în valoare de 25 de milioane de euro și care se va derula în cabinetele medicilor de familie. Conform specialiștilor, în România, mortalitatea prin bolile cardiovasculare este de 3 ori mai mare decât cea provocată de cancer.

De Ziua Mondială de luptă împotriva Hipertensiunii Arteriale (pe data de 17 mai), Societatea Română de Cardiologie și Societatea Română de Hipertensiune a organizat o conferință cu scopul de a transmite informații utile pentru sănătatea românilor! Tensiunea arterială este unul dintre indicatorii stării noastre de bine, de sănătate. Prevenirea valorilor crescute ale tensiunii arteriale trebuie să fie un obiectiv al fiecăruia dintre noi. Acest obiectiv trebuie urmărit și atins în fiecare zi de viață, pentru o viață sănătoasă. Creșterea valorilor tensiunii arteriale ne fac candidații secțiilor de cardiologie, înseamnă suferința și costuri pentru tratament, mai ales pentru faptul că hipertensiunea arterială este adesea asociată, “vine la pachet” cu ateroscleroza, obezitatea, diabetul zaharat s.a.

ATENȚIE !

Hipertensiunea arterială netratată poate reprezenta un precursor pentru infarct miocardic, accidente vasculare cerebrale, explică purtătorul de cuvânt al DSP Constanța, dr. Loti Popescu.

Evitați factorii de risc pentru tensiunea arterială: consumul excesiv de sare; fumatul; consumul excesiv de alcool (mai ales de proasta calitate); excesul ponderal, obezitatea; sedentarismul, lipsa activității fizice; factori genetici (familii de hipertensivi); stressul, factorii emoționali.

Ajutăți-vă de factorii de protecție pentru tensiunea arterială: o alimentație bogată în fructe și legume; cereale în alimentație; magneziul, calciul, potasiul; acizii grași esențiali (mai ales Omega 3, dar si un raport optim Omega 3/Omega 6); mișcare, activitate fizică, zilnic - cel puțin 30 minute (depinde de vârstă, antrenament, afecțiuni asociate); odihnă, relaxare; relații armonioase.

Supravegheați-vă greutatea, măsurați-vă - cu regularitate, periodic - tensiunea arteriala! În acest fel veți ști când și ce corecții să faceți pentru sănătatea dvs.!, completează dr. Loti Popescu.

Pentru combaterea acestor probleme de sănătate, medicii au propus ca, în industria de panificație, să fie redusă cantitatea de sare.

PROGRAM DE SCREENING La rândul său, ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a subliniat importanța prevenției și a depistării precoce a hipertensiunii arteriale. “Noua Lege a sănătății la care lucrăm acum va avea un capitol important dedicat prevenției. De asemenea, am demarat programul de screening privind factorii de risc pentru bolile cardiovasculare, în valoare de 25 milioane de euro și care se va derula în cabinetele medicilor de familie. Consider că prevenția și depistarea precoce sunt cele mai bune metode de a evita complicațiile grave ale afecțiunilor cardiovasculare”, a spus ministrul Sorina Pintea.

Mai mult, în perioada următoare, Ministerul Sănătății intenționează să crească finanțarea pentru programele - acțiuni prioritare dedicate bolilor cardiovasculare și cerebrovasculare. Se va dezvolta și Programul - Acțiuni prioritare pentru monitorizarea, tratamentul și îngrijirea pacienților critici din secțiile ATI prin includerea la finanțare a Unitate de Supraveghere și Tratament Avansat al Pacienților Cardiaci Critici (USTACC).

STATISTICI Conform specialiștilor, în România, mortalitatea prin bolile cardiovasculare (BCV) este de 3 ori mai mare decât cea provocată de cancer, iar hipertensiunea arterială este responsabilă, prin complicațiile sale, pentru 45% din totalul deceselor cauzate de boli cardiovasculare și 51% dintre decesele cauzate de accidente vasculare cerebrale, care împreună sunt cele mai mari cauze ale morbidității și mortalității la nivel mondial.



12