2011 a fost anul de protest al medicilor de familie, poate prima “mişcare” mai îndrăzneaţă în Sănătate, în ultimii ani, ei refuzând să mai acorde consultaţii medicale. Conştienţi de faptul că problemele nu le vor fi rezolvate aşa cum vor, au încercat măcar să tragă un semnal de alarmă asupra gravelor probleme din Sănătate, subfinanţării din sistem. N-au mai acordat consultaţii medicale în semn de protest, cazurile fiind îndreptate către urgenţele spitalelor. Putem spune că a fost chiar un protest record, care a durat aproape 14 zile, însă fără o finalitate. Se pare că şi în acest an istoria se va repeta. Ca şi în 2011, când medicilor de familie le-au fost impuse unele norme ale Contractului Cadru din Sănătate, cel mai probabil şi în 2012 situaţia va fi similară. Reprezentanţii Federaţiei Naţionale a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) şi Societăţii Naţionale de Medicina Familiei (SNMF) sunt profund nemulţumiţi de faptul că Normele de aplicare a Contractului-Cadru pentru anul 2012 au fost aprobate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) şi de Ministerul Sănătăţii (MS) şi se află la Monitorul Oficial (MO) pentru a fi publicate. “Cerem pe această cale retragerea normelor de la MO pentru a fi discutate cu reprezentanţii furnizorilor de servicii medicale. Suntem din nou puşi în faţa faptului împlinit în lipsa unui dialog real, a unor consultări constructive şi nu formale, aşa cum a fost cea din 10 octombrie, singura întâlnire cu CNAS, de altfel”, se arată într-un comunicat comun al FNPMF şi SNMF. Tot sursa citată subliniază: “Ne-am aşteptat ca, după votarea bugetului de stat, să ne întâlnim instituţional cu CNAS. Având în vedere că bugetul alocat asistenţei medicale primare a crescut în anul 2012 faţă de anul 2011, ne-am aşteptat să regăsim creşterea şi în Norme, dar acest lucru nu s-a întâmplat. Unde va ajunge suplimentarea de buget promisă de decidenţi dacă Normele nu conţin nicio modificare prin care aceste fonduri să ajungă la furnizori?”. De asemenea, mai spun ei, este neclar şi din ce fonduri se vor plăti gărzile pe care le fac medicii de familie în cele peste 100 de centre de permanenţă din întreaga ţară. Peste 700 de medici de familie asigură asistenţa medicală primară în afara programului cabinetelor, în weekend, sărbători legale de Crăciun şi Anul Nou, dar plata gărzilor întârzie adesea. “Anul 2011, an de protest pentru medicina de familie, a adus nişte amendamente normelor, venind în sprijinul pacienţilor noştri. Putem proba însă oricând unele derapaje de la respectarea Normelor din 2011”, spun reprezentanţii medicilor de familie.
“NORMELE PENTRU 2012 ANULEAZĂ MULT DIN CE S-A OBŢINUT PENTRU PACIENŢI ÎN 2011 ŞI, PRIN URMARE, CEI CARE VOR SUFERI CEL MAI MULT VOR FI TOT CETĂŢENII ROMÂNIEI, PACIENŢII NOŞTRI, CARE CONTRIBUIE LA STRÂNGEREA FONDULUI PENTRU SĂNĂTATE ŞI CARE DE ACUM VOR SUPORTA ŞI COPLATA”
20 DE CONSULTAŢII PE ZI Întrucât medicilor le sunt acceptate doar 20 de consultaţii pe zi, conform noilor norme, cel de-al 21-lea pacient va fi considerat neasigurat, pentru că “NU va beneficia de consultaţii gratuite şi nici de reţete compensate, bilete de trimitere şi alte facilităţi rezervate statutului de plătitor de asigurări de sănătate”. “Suntem mereu compătimiţi pentru birocraţie excesivă, dar zilnic apar noi obligaţii birocratice, toate susţinute din bugetul propriu al cabinetelor în defavoarea consultaţiilor şi a actului medical propriu-zis. Ni se promit intenţii de dezvoltare a asistenţei primare, ieftină şi eficientă în orice sistem de sănătate. În schimb, suntem asaltaţi de obligaţii noi, total nemedicale, constrângeri în activitatea curentă, toate în defavoarea pacienţilor şi a medicilor”, se mai arată în comunicatul medicilor de familie. Ei se mai plâng de faptul că le sunt impuse softuri nefuncţionale şi incompatibile, dar şi documente care vin în contradicţie cu softurile. Astfel că se întreabă dacă există un interes real pentru sănătatea populaţiei sau se doreşte doar o stare conflictuală permanentă iniţiată de cei care ar trebui să fie gestionarii banilor pe care cetăţenii îi plătesc ca asigurări de sănătate.