Medicii de familie, obligaţi să asigure continuitatea asistenţei medicale

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
S-a aprobat

Medicii de familie, obligaţi să asigure continuitatea asistenţei medicale

Sănătate 28 Ianuarie 2011 / 00:00 459 accesări

Guvernul României a aprobat prevederea potrivit căreia medicii de familie vor avea obligaţia de a asigura continuitatea asistenţei medicale primare în centrele de permanenţă, în afara programului de lucru şi în zilelele de sărbători legale. Conform actului normativ, medicii de familie aflaţi în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate şi care îşi desfăşoară activitatea în localităţile arondate teritorial la centrele de permanenţă, sunt obligaţi să asigure continuitatea asistenţei medicale primare în aceste centre, începând cu prima zi a săptămânii şi până vineri, între orele 15.00-08.00. Şi în zilele de sâmbătă şi duminică şi cu ocazia sărbătorilor legale, serviciul de permanenţă se va efectua în intervalul 08.00-08.00, a doua zi. Zonele în care se înfiinţează centre de permanenţă sunt stabilite de direcţiile de sănătate publică, cu acordul prealabil al caselor de asigurări de sănătate şi al consiliilor locale. Înfiinţarea unui centru de permanenţa se va realiza prin dispoziţie emisă de către directorul executiv al direcţiei de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti, dupa caz, cu acordul prealabil al autorităţilor locale.

CENTRELE DE PERMANENŢĂ SE VOR PUTEA ÎNFIINŢA ATÂT ÎN ORAŞELE MARI, CÂT ŞI ÎN ZONELE RURALE, MINISTERUL URMĂRIND CA PACIENŢII SĂ POATĂ ACCESA SERVICII DE ASISTENŢĂ MEDICALĂ PRIMARĂ INDIFERENT DE ORĂ ŞI DE ZONĂ

Pentru serviciile acordate în cadrul centrelor de permanenţă, medicii vor fi retribuiţi, suplimentar, la nivelul unui salariu al medicului specialist în regim de gardă. În cazul în care medicii de familie nu respectă obligaţiile impuse de noile reglementări, casele de asigurări de sănătate cu care sunt în relaţie contractuală vor diminua lunar, cu 10%, valoarea minimă garantată a punctului per capita, respectiv venitul lunar al medicilor nou-veniţi într-o localitate stabilit in conformitate cu prevederile Contractului-cadru privind condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate. “Şi până în prezent exista cadru legislativ care prevedea înfiinţarea centrelor de permanenţă. În anul 2005, atunci când exista obligativitatea de a se asigura continuitatea asistenţei medicale în centrele de permanenţă, au fost înfiinţate aprox. 300 astfel de unităţi în toată ţara. Începând cu 2008, atunci când prevederea privind obligativitatea a fost anulată, numărul centrelor a scăzut la 63”, a declarat ministrul Sănătăţii, Attila Cseke.



12