Medicii de familie preîntâmpină „haosul”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Proiect în beneficiul pacienţilor

Medicii de familie preîntâmpină „haosul”

Sănătate 28 Septembrie 2011 / 00:00 770 accesări

FormareMedicala.ro (singurul portal din România dedicat în exclusivitate medicilor de familie, realizat sub egida Societăţii Naţionale de Medicina Familiei) lansează secţiunea Educaţia Pacienţilor - o iniţiativă a reprezentanţilor Societăţii Naţionale de Medicina Familiei (SNMF) - pentru a susţine medicii de familie ce se vor confrunta cu un număr de pacienţi în continuă creştere. Se estimează că o parte din ce în ce mai importantă a eforturilor din sistemul de sănătate va fi transferată către medicii de familie din cauza deficitului de personal din spitale, care poate ajunge şi până la 40% din necesar la nivelul unor specializări, potrivit reprezentanţilor Colegiului Medicilor din România (CMR). Secţiunea Educaţia Pacienţilor este un proiect de voluntariat al medicilor de familie, iniţiat de SNMF, cu obiectivul de a facilita comunicarea dintre medicul de familie şi pacient, potrivit reprezentanţilor medicilor de familie. Medicii vor putea, după stabilirea diagnosticului, să ofere pacienţilor acces rapid la informaţii actuale, validate ştiinţific şi redactate într-un limbaj adecvat pacientului despre regimul de viaţă recomandat, dietele recomandate, momentul în care este cazul să se prezinte din nou la doctor, opţiuni de tratament etc.. Preşedintele SNMF, dr. Rodica Tănăsescu, explică: „Fără a înţelege boala, pacienţii ignoră semnele şi simptomele sau renunţă la tratament după cea mai neînsemnată ameliorare. Schimbarea stilului de viaţă cu unul corespunzător bolilor prezente este, de asemenea, în multe cazuri ignorat. Din păcate, consecinţele sunt agravarea bolii şi începerea tratării acesteia în faze avansate, ceea ce implică şanse mai mici de vindecare şi costuri mai mari atât pentru pacient cât şi pentru sistemul de sănătate. Rolul medicului de familie în comunicarea cu pacientul este crucial”

O MAI BUNĂ COMUNICARE MEDIC – PACIENT VA CONDUCE LA SCĂDEREA IMPACTULUI BOLILOR ATÂT ASUPRA PACIENŢILOR, DAR ŞI ASUPRA SISTEMULUI MEDICAL, PRIN REDUCEREA NUMĂRULUI DE PACIENŢI CARE INTRĂ ÎN SISTEM CU BOLI DEJA COMPLICATE, NECESITÂND MEDICAŢIE COSTISITOARE SAU CHIAR SPITALIZARE

Dr. Tănăsescu a mai subliniat că “o mare echipă de medici de familie se implică în acest proiect pentru a aduce pe portalul www.formaremedicala.ro informaţii despre cât mai multe boli”.

Taguri articol


12