Medicii de familie, pro vaccinării anti HPV!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Încep să creadă în vaccinul care, în urmă cu un an,... omora!? Informarea corectă „a învins”

Medicii de familie, pro vaccinării anti HPV!

Sănătate 08 Iunie 2012 / 00:00 462 accesări

Imediat ce s-a anunţat pătrunderea pe piaţă a unui nou vaccin, anti HPV, ca metodă de profilaxie primară împotriva cancerului de col uterin, au apărut o serie de comentarii negative, multe dintre ele subliniind că, de fapt, s-ar vrea îmbolnăvirea în masă, nicidecum prevenirea. Aşa se face că o campanie de vaccinare care s-ar fi dorit a fi un succes a fost de fapt un mare eşec. Vina a fost pusă „pe spatele” unei informări deficitare, aşa că s-a lucrat intens la schimbarea mentalităţii, la o informare exactă şi corectă, mai ales că au existat şi numeroşi medici care au spus un „nu” hotărât vaccinării. Acum, însă, lucrurile par să se schimbe. Peste 90% dintre medicii de familie recomandă pacienţilor vaccinarea anti HPV, arată datele unui studiu efectuat de Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF) la care au participat peste 1.000 de medici de familie. Conform aceluiaşi studiu, 86% dintre medicii chestionaţi consideră necesară implementarea unui program de vaccinare anti HPV în România. Spre deosebire de anii trecuţi, interesul pacienţilor pentru vaccinul împotriva HPV a crescut semnificativ, principalele întrebări adresate de aceştia medicilor fiind legate de eficienţa vaccinului (22%), vârsta potrivită pentru vaccinare (17% dintre pacienţi), precum şi de efectele adverse ale acestuia (47%), precizează sursa citată. Potrivit specialiştilor, infecţia cu HPV reprezintă principala cauză a cancerului de col uterin.

STATISTICILE ARATĂ CĂ ROMÂNIA SE SITUEAZĂ PE PRIMUL LOC ÎN EUROPA ÎN CEEA CE PRIVEŞTE MORTALITATEA CAUZATĂ DE CANCERUL DE COL UTERIN, DE PATRU ORI MAI MULT DECÂT MEDIA ŢĂRILOR DIN UE

Medicii spun că vaccinarea anti HPV (profilaxia primară) previne infecţia şi declanşarea bolii, fiind foarte eficientă pe termen mediu şi lung. Împreună cu profilaxia secundară (testul Babeş-Papanicolau), vaccinarea asigură o scădere de până la 94% a riscului de cancer de col uterin. „Ne dorim să putem spune peste ani despre cancerul de col că a rămas o amintire, iar vaccinul HPV să poată schimba statisticile în privinţa acestei cumplite boli care în România ocupă un trist loc fruntaş. Evident, educaţia şi vaccinarea trebuie dublate de programe de screening, pentru depistarea leziunilor precanceroase, ca metodă de profilaxie secundară. Dacă vom putea acţiona sinergic şi susţinut, atunci vom putea spune că am făcut ceva cu adevărat important pentru sănătatea femeilor”, a declarat preşedintele SNMF, dr. Rodica Tănăsescu. Sunt şi medici ginecologi care au susţinut de la bun început campania de vaccinare. Un susţinător al campaniei a fost şi şeful Clinicii de Obstetrică Ginecologie din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Constanţa, prof. univ. dr. Vlad Tica. „Susţinerea campaniei de vaccinare anti HPV este aproape o obligaţie morală şi procesională pentru pacientele noastre. Şi studiile o dovedesc; era şi timpul”, a declarat prof. univ. dr. Vlad Tica, totodată vicepreşedinte al Asociaţiei Europene a Medicilor de Spital. Potrivit statisticilor, în România, 40.000 de femei sunt diagnosticate cu cancer de col uterin, o rată de 28,96% faţă de 10,99% cât este media în Europa. Anual, în ţara noastră se înregistrează aproximativ 3.000 de cazuri noi de îmbolnăvire de cancer de col uterin, de 16 ori mai mult faţă de media europeană.

Taguri articol


12