Reprezentanţii Federaţiei Naţionale a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) şi Societăţii Naţionale de Medicină a Familiei (SNMF) constată că, din păcate, „sănătatea populaţiei, accesul la îngrijiri sau stabilitatea asistenţei medicale primare nu au nicio importanţă pentru decidenţi”. De asemenea, ei constată că preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Lucian Duţă, se comportă în continuare într-un mod care nu respectă nici adevărul, nici minimele reguli ale deontologiei. „Manipularea este un mod de abordare poate avantajos pentru scaunul domniei sale pe termen scurt, dar nu va acoperi pe termen lung incapacitatea de a oferi soluţii, de a crea strategii reale. Preşedintele CNAS consideră că dacă va crea conflicte între categoriile de medici, va găsi rezolvarea propriei ineficienţe”, susţin cei doi reprezentanţi ai medicilor de familie, preşedintele FNPMF, dr. Doina Mihăilă, şi preşedintele SNMF, Rodica Tănăsescu. Cei doi reprezentanţi sunt indignaţi de faptul că preşedintele CNAS tentează medicii de familie‚ mai „slabi de înger”, să fure pacienţii celorlalţi. „Preşedintele CNAS îndeamnă pacienţii să renunţe la medicul lor pe care îl cunosc dintotdeauna şi să plece la un alt medic. Ce vor face, însă, cele 10 milioane de pacienţi din mediul rural, care abia au acces la un singur medic? Preşedintele CNAS a impus caselor locale un fel de „întrecere socialistă” pentru a forţa, şantaja, ameninţa medicii să semneze nişte acte adiţionale oricum ilegale şi pe care le vom ataca şi în contencios administrativ. Casele locale fac adunări originale, mere cu pere, ca să iasă „socoteala”, să se declare învingători”, mai subliniază reprezentanţii medicilor de familie.
METODE IEFTINE ŞI IMORALE. Medicii de familie se plâng că, uneori, cei de la CNAS au refuzat să valideze raportările lunii mai, fără „acea minunată semnătură”. „Parcă suntem în urmă cu 25 de ani. Asemenea metode de rezolvare a problemelor reale, profunde, ale cabinetelor de medicina familiei sunt cu totul originale şi, din punctul nostru de vedere, ieftine şi imorale. Se prezintă zilnic doar rapoarte grosolane, false, despre medicii care ar fi semnat acte adiţionale ilegale. Uită să se menţioneze presiunile care se fac în toată ţara pentru semnături şi chiar ameninţările demne de un stat totalitar - medicii au fost sunaţi zilnic în mod insistent şi ameninţaţi, au fost vizitaţi la cabinete cu actele adiţionale, nu au fost lăsaţi să primească banii pe luna mai fără să semneze pentru luna iunie, liderii judeţeni au fost denigraţi în presa locală şi ameninţaţi”, susţin reprezentanţii medicilor de familie. Tot ei spun că angajaţii caselor judeţene au şantajat medicii, fiind supuşi încă la o presiune psihică extraordinară, doar pentru a putea să raporteze 120% semnături “la centru”.
AMENINŢĂRILE AU CONTINUAT. Potrivit şefilor FNPMF şi ai SNMF, ameninţările s-au înmulţit, pentru că preşedintele CNAS doreşte să anunţe că medicii semnează în număr foarte mare şi protestul este fictiv. „Am fost acuzaţi că politizăm dezastrul din Sănătate. E o acuză care vine din partea unor politicieni nemulţumiţi că pierd voturi preţioase, pentru că pacienţii noştri ştiu foarte bine ce partide se ascund în spatele decidenţilor din Sănătate”, se mai arată în document.
„NOI AVEM O SINGURĂ POLITICĂ: POLITICA MEDICINEI DE FAMILIE”
PENTRU PACIENŢI. „Pacienţii au nevoie de noi, să putem lucra în normalitate. Am încercat din răsputeri să îi ajutăm, să nu taxăm. Ei ne sunt aproape, dar nu putem să-i lăsăm la nesfârşit fără drepturile lor de asiguraţi”, spun medicii de familie. Ei speră ca CNAS să aibă o nouă strategie pentru noi economii, mai ales că timp de 10 zile s-au făcut economii masive. „Nu au fost reţete, nu au fost trimiteri la analize sau examene de specialitate, cabinetele noastre nu au fost plătite. Pacienţii au nevoie de noi, de reţete, de investigaţii sau examene de specialitate. Nu dorim să fim părtaşi la această „selecţie nenaturală” pe care se pare că o doreşte CNAS”, mai precizează medicii de familie.
Demisii de onoare
Preşedintele Federaţiei Naţionale a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF), dr. Doina Mihăilă, şi preşedintele Societăţii Naţionale a Medicilor de Familie (SNMF), dr. Rodica Tănăsescu, şi-au prezentat demisiile de onoare, vineri, pe motiv că nu au obţinut finanţarea cerută pentru medicina primară. „Consider că, dacă nu am reuşit să obţin măcar acea minimă finanţare pentru supravieţuirea medicinei de familie, înseamnă că nu sunt demnă de această funcţie şi nu-mi pot reprezenta colegii. Cert este că decidenţii au ales să îngroape medicina de familie”, a declarat dr. Doina Mihăilă. Demisia de onoare vine în urma scandalului legat de contractul cadru pentru 2011-2012, contract pe care medicii au ales iniţial să nu îl semneze. Principala lor nemulţumire viza bugetul alocat, considerat insuficient pentru funcţionarea cabinetelor în condiţii normale. „Am obţinut de la ministrul Sănătăţii promisiunea că, până la sfârşitul anului, se vor căuta soluţii pentru a rezolva cea mai gravă problemă cu care ne confruntăm, respectiv cea legată de bugetul care ne este alocat”, a afirmat tot dr. Mihăilă.