Medicii de familie speră la o lege în favoarea Sănătăţii

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
La a treia ediţie Conferinţa Regională de Medicina Familiei

Medicii de familie speră la o lege în favoarea Sănătăţii

Eveniment 31 August 2012 / 00:00 516 accesări

Startul celei de-a treia ediţii a Conferinţei Regionale de Medicina Familiei, care se desfăşoară în perioada 30 august - 1 septembrie, la Hotelul Flora din staţiunea Mamaia, a fost unul optimist, chiar dacă în cuvântul de deschidere al unor reprezentanţi din prezidiu au existat şi uşoare tente de pesimism, în contextul politicii din Sănătate susţinută până nu de mult. Preşedintele comitetului de organizare a conferinţei, totodată preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie „Tomis” Constanţa, dr. Laura Condur, a subliniat, în discursul său, importanţa medicinei de familie în sistemul de sănătate, dar şi faptul că doctorii trebuie să convingă societatea că în medicina de familie lucrează adevăraţi profesionişti, oameni responsabili, care doresc să se prefecţioneze permanent. Unul dintre invitaţii de onoare ai conferinţei, totodată un pion reprezentantiv în medicina de familie, preşedintele Societăţii Naţionale a Medicilor de Familie, dr. Rodica Tănăsescu, a ţinut să precizeze faptul că „şansa medicilor de familie este bicefală: de a fi buni profesionişti , dar şi de a fi împreună”. Colega sa, care a obişnuit opinia publică să fie mai mereu în preajmă, preşedintele Federaţiei Naţionale a Patronatelor Medicilor de Familie, Doina Mihăilă, a punctat, cu părere de rău, că până în prezent nu s-a reuşit atingerea niciunui obiectiv, ci s-a reuşit doar o supravieţuire (aşa cum i s-a „şoptit” din sală). Optimismul însă nu a dispărut de tot în tabăra medicilor de familie: „Într-o zi o să răsară soarele şi pe uliţa noastră”.

MESAJUL MINISTRULUI SĂNĂTĂŢII, DR. VASILE CEPOI Cu regretul că nu a putut să participe la Conferinţa medicilor de familie, ministrul Sănătăţii, dr. Vasile Cepoi, le-a transmis participanţilor, prin intermediul consilierului din cadrul Ministerului Sănătăţii (MS), dr. Emil Imbri, aprecierea faţă de tot ceea ce fac, dar şi respectul său faţă de toţi medicii de familie. Important este faptul că ministrul dr. Cepoi le-a garantat medicilor că „în viitoarea Lege a sănătăţii nu vor fi prevederi care să-i năpăstuiască”. S-a trecut la forma de negocieri a legii, potrivit consilierului MS, discuţii care vor fi analizate şi luate în calcul dacă se dovedesc a fi unele favorabile legii, implicit actorilor din sistem dar şi beneficiarilor. Reprezentanţii MS îşi doresc ca medicii de familie să fie alături şi de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate care, împreună cu MS, vor încerca să găsească soluţii astfel încât activitatea medicului de familie să nu mai fie îngreunată.

IRONII, DAR CONSTRUCTIVE... Preşedintele Federaţiei Naţionale a Patronatelor Medicilor de Familie, dr. Doina Mihăilă, ironică, dar cu intenţia de a semnala câteva dintre problemele ce pot apărea în sistem, dacă nu va fi gândită atent introducerea cardului de sănătate, a declarat că „aşteaptă cu mare bucurie cardul de sănătate pentru că astfel se va reduce birocraţia, că aşteaptă să valideze datele de identificare, de parcă, spune ea, medicii de familie ar fi servicii de paşapoarte şi de evidenţa populaţiei...”. „Şi asta în cele 15 minute de consultaţie pe care trebuie să le acordăm bolnavului. Este de amuzament, dar şi trist. Probabil că vom întreba bolnavul ce va vrea: card sau consult?!”, spune ea, care a explicat că medicii de familie au înţeles că documentul este obligatoriu şi că este asumat în programul cu FMI, dar în acelaşi timp nu crede că este normal să i se mai dea medicului de familie încă o „cocoaşă” pe care nu o poate duce. În opinia sa, această procedură „fie trebuia făcută de CNAS, iar medicul doar să inscripţioneze datele medicale ale pacientului cu ce anume este de acord bolnavul sau să se facă un contract separat în care ei să poată plăti pe cineva care să facă această muncă în timpul orelor de program”, şi asta pentru că cele mai multe cabinete medicale au două ture, una de dimineaţă, una de după-amiază. „Nu poţi să depăşeşti programul. Chiar dacă vrei, nu poţi să le faci pe toate, nu poţi fizic”, explică ea.

„PENTRU NOI E FOARTE LIMPEDE, NU VOM ELIBERA CARDUL DE ASIGURAT, NU-L VOM COMPLETA Preşedintele Societăţii Naţionale a Medicilor de Familie, dr. Rodica Tănăsescu, a declarat, la rândul său: „Pentru noi e foarte limpede, nu vom elibera cardul de asigurat, nu-l vom completa. „Le vom folosi ca orice alt furnizor de servicii medicale din sistem, aşa cum sunt spitalele, ambulatoriile de specialitate. Nu le vom distribui, asta înseamnă proces de primire-predare, borderouri, raportări, returnări, cu menţionare la fiecare card ce erori a avut, dacă a plecat pacientul, dacă a venit pacientul şamd”, spune ea.

„NU CARDUL ESTE SINGURA PROBLEMĂ A SĂNĂTĂŢII” Nu cardul este singura problemă a Sănătăţii, în general, a medicinei de familie, în special, susţine dr. Tănăsescu. „Ne bucurăm şi recunoaştem că ministrul Sănătăţii, dr. Cepoi, a abordat problema esenţială a Legii sănătăţii cu deschidere, am avut mai multe întâlniri. Sperăm că această deschidere se va concretiza într-o lege bună, nouă şi modernă, care să îmbunătăţească sistemul medical atât de fragil în România. Să vedem cum va continua această abordare, dacă există coerenţă în tot ce înseamnă legislaţie medicală şi în tot ce înseamnă pondere firească a Sănătăţii, în general, şi a medicinei de familie, în special”, a adăugat ea.

PIB RUŞINOS PENTRU SĂNĂTATE Aşa cum deja se ştie, medicina de familie are 6% din Fondul Unic al Asigurărilor Sociale de Sănătate, iar Sănătatea, 3% din PIB, când toată Europa are 6%, evident dintr-un PIB mult mai mare, potrivit dr. Tănăsescu. „Solicitarea noastră primordială este ca, în sfârşit, Sănătatea să fie şi altceva, nu doar o prioritate pe hârtie. Să avem 6% din PIB aşa cum au toate ţările europene. Nu cerem o sumă, ci o pondere, un respect pentru Sănătate”, a declarat ea. Dacă PIB va fi unul mic, ca rezultat al crizei economice, atunci 6% va însemna puţin pentru Sănătate, crede dr. Tănăsescu. „Sperăm ca, în sfârşit, această doleanţă a lumii medicale şi a pacienţilor din toată România să fie luată în seamă. În lumea asta mare, Sănătatea a doborât guverne, a adus guverne şi, între timp, au murit oameni şi s-au născut alţii. Eu sper să nu mai moară oameni pentru a se întâmpla lucruri minimale în Sănătatea noastră”, a declarat dr. Tănăsescu.

CE SPUNE MINISTERUL SĂNĂTĂŢII Consilierul MS, dr. Imbri, s-a arătat optimist. „Dacă ai o deschidere astfel încât să poată pătrunde tot mai mulţi colaboratori şi aliaţi, lucrurile se vor rezolva. În ceea ce priveşte implementarea sistemului cardului electronic al asiguratului, oficialul MS a precizat că „suntem o ţară europeană care, în 2013, va deschide asistenţa medicală transfrontalieră, nu vom mai avea fişe, nu vom mai avea oprelişti; să sperăm că vor veni şi la noi pacienţi pentru că avem medici cu renume, dar şi unităţi medicale bine dotate. „Cardul electronic şi fişa electronică nu sunt cerinţe sau impuneri pentru România, sunt necesităţi pentru a se integra într-un circuit. Evident că vom avea discuţii şi cu reprezentanţii lor, pentru a găsi metode prin care să putem uşura trecerea datelor pe card, pe pacient”, a conchis consilierul MS.



12