Medicii de familie trag un SEMNAL DE ALARMĂ! Ce se întâmplă?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Atenție!

Medicii de familie trag un SEMNAL DE ALARMĂ! Ce se întâmplă?

Sănătate 27 Iunie 2018 / 17:05 677 accesări

Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF) trage un semnal de alarmă cu privire la informațiile din spațiul public privind intenția autorităţilor de a închide centrele de permanență. În opinia oficialilor SNMF, aceste centre reprezintă de multe ori șansa pacienților la viață.

Marea lor majoritate funcționează în zonele rurale sau izolate precum și zone urbane (în locul camerelor de gardă ale spitalelor desființate).

CE SUNT? Centrele de permanență sunt unități medicale care asigură continuitatea acordării serviciilor medicale de asistență medicală primară pacienților cu afecțiuni acute, subacute, acutizările bolilor cronice și urgențele. În cazul urgențelor care nu pot fi rezolvate la nivelul centrului de permanență (urgențe cod galben sau roșu) se asigură primul ajutor, stabilizarea și temporizarea în vederea transferului pacientului prin serviciul de ambulanță către unitățile de primiri urgențe.

Creșterea finanţării centrelor era absolut necesară, în condițiile în care este prima majorare a tarifelor din 2011. ”Apreciem faptul că Ministerul Sănătății s-a preocupat de identificarea de resurse pentru completarea finanțării chiar dacă cuantumul acesteia nu este la nivelul salarizării din sistemul public valabil după 1 martie 2018. În opinia noastră, adresabilitatea crescută la unitățile de primiri urgențe are alte cauze, absolut independente de modul de funcționare a centrelor de permanență. Posibile cauze ar putea fi inegalitatea distribuirii de resurse și inaccesibilitatea investigațiilor imagistice și de laborator, în marea majoritate a timpului și pentru o mare parte dintre pacienți, inclusiv a persoanele neasigurate, în sistemul public de asigurări de sănătate.

Asigurarea continuității serviciilor medicale pacienților din zone rurale, izolate sau din zone urbane cu acces dificil la UPU, reprezintă un drept al pacienților”, sae arată într-un comunicat al SNMF, semnat de președintele

Dina Mergeani.

Aceste centre asigură accesul la servicii medicale în mod echitabil tuturor cetățenilor țării. Funcționarea centrelor de permanență trebuie sprijinită prin

dotare și finanțare corespunzătoare, pentru a putea să asigure o paletă cât mai largă de servicii.

SNMF consideră că închiderea centrelor de permanență fără o evaluare bazată pe criterii adaptate contextului local reprezintă o încălcare a dreptului la sănătate a unor largi mase de pacienți. Înainte de a lua o astfel de decizie este absolut necesară o evaluare a întregului sistem de sănătate pentru a evita funcționarea inegală a acestuia, se mai arată în documentul citat.

CE SPUNE MINISTERUL? Ministerul Sănătăţii va solicita suplimentarea cu peste 25 milioane de lei a FNUASS pentru asigurarea finanțării necesare acestor centre. „Vom face o evaluare a activității centrelor de permanență. În actul normativ pe care îl vom promova vrem să introducem şi criterii de evaluare a eficienţei centrelor de permanență. Nu cred că este normalsă avem o creștere exponențială a consultaţiilor în UPU în condiţiile în care finanțăm aceste centre”, a spus Sorina Pintea, într-o vizită efectuată la Spitalul Județean Slatina.

În prezent, un număr de 352 de centre de permanență se află în relație contractuală cu CAS și, de asemenea, 27 de centre de permanență au primit aviz de înființare din partea Ministerului Sănătății și și-au exprimat intenția de a intra în relație contractuală cu Casa de Asigurări de Sănătate.

CONSTANȚA La Constanța, sunt 3 centre de permanență care, de regulă, asigură asistența medicală de urgență în program non-stop, cu linie de gardă, de sărbnători. Acestea sunt: Centrul de Permanentă Cogealac , localitatea Cogealac, str. Gării nr. 62; Zone arondate: Tariverde, Cogealac, Râmnicu de Sus, Râmnicu de Jos, Gură Dobrogei, Fântânele, Nuntași și Mihai Viteazu; Centrul de Permanență Năvodari, localitatea Năvodari, Str. Culturii nr.1; Zone arondate: Năvodari, Corbu, Lumina, Săcele, Istria, Sinoe; Centrul de Permanență Cumpăna, localitatea Cumpăna, str. Constanței nr.117; Zone arondate: Cumpăna, Lazu Agigea.



12