Medicii de familie vor cere bani pentru consultaţii!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
De marţi. Discuţii eşuate

Medicii de familie vor cere bani pentru consultaţii!

Sănătate 09 Iunie 2011 / 00:00 624 accesări

Întâlnirea de la Ministerul Sănătăţii (MS) dintre reprezentanţii medicilor de familie, ministrul Attila Cseke şi preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Lucian Duţă, s-a încheiat fără succes. Cum nu s-a ajuns la niciun acord, doctorii au anunţat că nu vor semna contractul cadru, iar de marţi vor percepe taxe pentru consultaţii. În cadrul discuţiilor, reprezentanţii medicilor de familie au cerut 200 de milioane de lei pentru întreţinerea cabinetelor, în timp ce cei ai MS şi CNAS au spus că această cheltuială nu poate fi susţinută. Medicii de familie nu s-au lăsat impresionaţi de argumentele ministrului Cseke potrivit cărora „prioritar este pacientul”. Doctorii de familie au rămas pe poziţii, precizând că nici pomeneală să semneze contractul din Sănătate în forma actuală. Ei sunt convinşi că aşa îşi vor semna singuri falimentul cabinetelor. Discuţiile purtate ieri cu oficialii din Sănătate au fost ca urmare a refuzului medicilor de familie de a semna contractele pe 2011.

MEDICII DE FAMILIE ÎNCEARCĂ SĂ SUSŢINĂ FUNCŢIONAREA CABINETELOR PÂNĂ ÎN 14 IUNIE, ÎN SPERANŢA CĂ PÂNĂ ATUNCI VOR FI REZOLVATE PROBLEMELE, ASTFEL ÎNCÂT SĂ NU FIE OBLIGAŢI SĂ ÎI PUNĂ PE PACIENŢI SĂ PLĂTEASCĂ PENTRU CONSULTAŢII

„Iniţial intenţionam să introducem coplată la consultaţie pentru toţi bolnavii începând de joi (9 iunie - n.r.), însă ne-am gândit să amânăm luarea unei decizii şi să încercăm să ne susţinem singuri cabinetele, în speranţa că până săptămâna viitoare ar putea fi rezolvate problemele”, a declarat preşedintele Societăţii Naţionale a Medicinei de Familie/Medicină Generală (SNMF/MG), Rodica Tănăsescu. De aceeaşi părere este şi preşedintele Patronatului Medicilor de Familie, Doina Mihăilă, care spune că nu pot scrie reţete compensate şi nici nu pot elibera bilete de trimitere către specialişti. Normele la noul contract-cadru pe 2011-2012 prevăd o creştere cu 10% a veniturilor asistenţei primare, alocarea banilor presupunând un efort financiar suplimentar întrucât statul nu are fonduri să aloce majorarea de 30% cerută de medicii de familie, a declarat preşedintele CNAS, Lucian Duţă. „Bugetul CNAS are, la ora actuală, un deficit de cel puţin 2 miliarde şi jumătate - 3 miliarde de lei, adică aproape 750 de milioane de euro”, a mai spus Duţă.



12