În fiecare an, pe 7 aprilie se celebrează Ziua Mondială a Sănătăţii, ocazie cu care este aleasă o temă pentru dezbateri, astfel încât să fie atenționată populația asupra unor posibile probleme din sănătate. În acest an, sloganul ales este „Controlul Diabetului este în puterea ta!”. În țara noastră, promotorii campaniei sunt: Ministerul Sănătăţii, Institutului Național de Sănătate Publică și Centrul Național de Evaluare și Promovare a Stării de Sănătate. ”Scopul campaniei este promovarea practicilor comportamentale sanogene în profilaxia şi controlul diabetului zaharat, iar obiectivele sunt: conştientizarea populaţiei despre incidenţa mare a diabetului, a complicaţiilor, povara socio-economică, mai ales în ţările slab şi mediu dezvoltate; conştientizarea populaţiei asupra rolului fiecăruia în promovarea şi păstrarea propriei sănătăţi; declanşarea unor acţiuni specifice, eficiente şi sustenabile în abordarea diabetului”, a explicat masterul european în promovarea sănătății și educație pentru sănătate din cadrul Direcției de Sănătate Publică Județeană (DSPJ) Constanța, dr. Loti Popescu, citată într-un comunicat al Direcției. Datele statistice arată că epidemia de diabet capătă o amploare din ce în ce mai ridicată. ”Utimele date relevate de către Federaţia Internaţională de Diabet arată că aproximativ 386 milioane de oameni din întreaga lume aveau diabet în 2014, iar numărul lor este în creştere, mai ales în ţările slab şi mediu dezvoltate”, potrivit informării DSPJ.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) doreşte lansarea primului Raport Global cu privire la Diabet, pentru a oferi o situaţie clară a problematicii diabetului, care să susţină nevoia de sisteme de sănătate mai puternice, asigurând o prevenire şi un control îmbunătăţite, pentru un management eficient al diabetului zaharat.
INFORMAȚII ESENȚIALE Medicii fac cunoscute informații esențiale în adoptarea unui stil de viață sănătos pentru prevenirea diabetului, care sunt semnele și simptomele care trebuie să ne pună pe gânduri, dar și care sunt factorii de risc. Astfel, ce înseamnă, de fapt, un stil de viață sănătos? Dr. Loti Popescu menționează: alimentație sănătoasă, mișcare, controlul periodic al greutății și al glicemiei, fără factori toxici, relații armonioase. Cât privește semnele şi simptomele de alarmă, medicul subliniază: urinări frecvente, sete excesivă, polifagie, pierdere în greutate, oboseală, lipsă de interes şi concentrare, vărsături şi dureri gastrice, furnicături şi/sau amorţeală la nivelul membrelor, vedere înceţoşată, infecţii frecvente, vindecarea tardivă a rănilor.
Iată care sunt factorii de risc pentru diabetul de tip 2: supraponderea şi obezitatea, sedentarismul, intoleranţă la glucoză, dietă nesănătoasă, vârsta, hipertensiunea arterială şi hipercolesterolemia, istoric familial de diabet, istoric de diabet gestaţional.
Diabetul progresează
”Diabetul progresează. Nu mai este o maladie predominantă din țările bogate, diabetul fiind în creștere necontenită peste tot, însă într-o manieră mai accentuată în țările cu venituri medii”, a afirmat directorul general al OMS, Margaret Chan. La nivel global, OMS estimează că 422 de milioane de adulți aveau diabet în 2014, comparativ cu 108 milioane în anul 1980.