Peste 12.700 de persoane cu HIV/SIDA erau înregistrate la 30 septembrie, dintre care 524 sunt cazuri noi, fiind estimată o creştere a infecţiilor, în special în rândul celor care îşi administrează droguri intravenoase, a spus, ieri, managerul Institutului Naţional de Boli Infecţioase ”Matei Balş”, prof. univ. dr. Adrian Streinu Cercel. ”Numărul pacienţilor HIV/SIDA în viaţă este 12.732, din cele 19.906 cazuri înregistrate în perioada 1985 - 2014, în aceeaşi perioadă fiind înregistrate 6.540 de decese”, a declarat managerul. Profesorul a spus că, în prezent, România are cel mai mare număr de supravieţuitori de lungă durată înregistraţi în grupa de vârstă 19 - 29 de ani, peste 50% dintre aceştia aparţinând cohortei cazurilor înregistrate în perioada 1987 - 1990. El a precizat că din cele 12.732 de persoane infectate cu HIV/SIDA care sunt în viaţă, 90% reprezintă populaţia care a fost depistată ca purtătoare a acestui virus la începtul anilor '90, rata incidenţei infecţiei cu HIV în rândul populaţiei adulte menţinându-se scăzută.
ÎN LUME, 7.000 DE PERSOANE SUNT INFECTATE ZILNIC Din cele 524 de cazuri HIV/SIDA depistate în acest an, 294 sunt cazuri noi de infectare cu HIV notificate, iar alte 230 sunt cazuri noi de SIDA notificate în perioada ianuarie - 30 sepembrie, fiind înregistrate şi 146 de decese. Profesorul dr. Cercel a mai spus că 11.160 de pacienţi cu HIV/SIDA sunt în evidenţa activă, din care 304 sunt copii în vârstă de până la 14 ani. De asemenea, 8.846 sunt pacienţi care iau tratament antiretroviral, 8.629 având vârste peste 14 ani. Conferinţa dedicată Zilei Mondiale de luptă împotriva HIV/SIDA, marcată la nivel mondial în 1 decembrie, este organizată de agenţia de presă Mediafax, în parteneriat cu Ministerul Sănătăţii, Institutul Naţional de Boli Infecţioase ”Prof. Dr. Matei Balş” şi Centrul Român HIV/SIDA. La nivel mondial, 35,3 milioane de persoane trăiesc cu HIV/SIDA, în timp ce aproximativ 7.000 de persoane sunt infectate zilnic.
PROGRAM LA CONSTANȚA Cum persoanele seropozitive sunt predispuse la o serie de alte afecțiuni, în condițiile în care imunitatea este scăzută, la nivelul fundațiilor care au în grijă acești bolnavi sunt derulate o serie de programe care să le vină în ajutor. Pe lista afecțiunilor care pot apărea și care pot pune serios în pericol sănătatea bolnavilor se numără tuberculoza (TB). La Constanța, specialiști ai Fundației Baylor Marea Neagră derulează Programul dezvoltat din 2014 - pentru prevenirea apariției infecției cu TB în rândul persoanelor seropozitive - intitulat „TB Guard - Profilaxia tuberculozei și a tuberculozei multidrog-rezistente în rândul persoanelor care trăiesc cu infecția cu HIV”. El se desfășoară cu susținerea financiară a companiei Janssen România.
DEZVOLTARE Pentru acest an, potrivit unui comunicat al fundației, echipa de proiect și-a propus dezvoltarea unei componente standardizate de profilaxie TB care să aibă în vedere, în special, grupurile de persoane infectate cu HIV considerate ca având cel mai mare risc de a se îmbolnăvi cu tuberculoză: pacienții cu CD4 <200 - analiză medicală de specialitate care arată sistem imunitar deficitar; copiii născuți din părinți infectați cu HIV care au între 6 luni și 3 ani și nu pot fi vaccinați împotriva tuberculozei; femeile gravide care trăiesc cu HIV , începând cu ultimul trimestru de sarcină; cazuri de HIV nou diagnosticate care au un sistem imunitar compromis, lucru arătat de rezultatul de la CD4. ”Programul își propune atât să asigure pacienților cu HIV accesul la tratament profilactic cât mai rapid, dar și să susțină administrarea corectă a acestuia prin servicii de consiliere și de măsurare a aderenței. După primele nouă luni de la demararea proiectului s-a reușit ca la peste 70% dintre pacienții care aparțin grupurilor de risc să se administreze tratament profilactic pentru TB, iar la aproape 73% dintre pacienții care aparțin aceleiași categorii să se ofere consiliere cu privire la importanța tratamentului profilactic pentru TB în rândul persoanelor seropozitive”, informează fundația.
Asistentul medical, Angela Butuc, spune că cele mai receptive persoane la luarea tratamentului preventiv pentru TB au fost cele nou diagnosticate cu HIV, pentru că sunt îngrijorate de noul diagnostic și sunt mai dispuse să depună eforturi pentru ca starea lor de sănătate să nu fie și mai afectată.