S-au săturat să fie trataţi cu indiferenţă, s-au săturat să fie plătiţi mai ceva ca muncitorii necalificaţi, au ajuns la capătul răbdării să tot fie denigraţi, umiliţi. Şi nu este totul! Picătura care a umplut „paharul”, în ceea ce priveşte respectul, încrederea, dar şi independenţa în munca depusă de medicii din România, a fost constituită de cazul Năstase (ore în şir au fost audiaţi medici cu renume în medicina românească, medici care au salvat mii de vieţi - printre ei numărându-se prof. univ. dr. Ştefan Brădişteanu şi prof. univ. dr. Ioan Lascăr). Unii îşi iau lumea în cap şi pleacă, oriunde în străinătate pentru a profesa, alţii încă mai au puterea să îndure lucrul sub „lupa” prezentată, la care se adaugă, în unele situaţii, şi o mare... presiune. Au speranţe, însă, mai ales acum, când există un nou guvern, care vrea să schimbe, să „repare” toate stricăciunile portocalii, să îndrepte, la propriu, legea Sănătăţii. Toate acestea au fost dezbătute, ieri, la Constanţa, de către preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR), prof. univ. dr. Vasile Astărăstoae, cu o zi înainte de Consiliul Naţional al CMR, care se va susţine tot la Constanţa. Prof. univ. dr. Astărăstoae a declarat că a fost întocmită o listă de revendicări ce va fi pusă pe tapet autorităţilor. Printre acestea, se numără acordarea unor salarii decente, atât medicilor rezidenţi, care au nişte lefuri mizerabile (chiar şi de şapte ori mai mici decât cele din UE), cât şi celorlalţi, necondiţionarea calităţii de medic la încheierea unei asigurări de malpraxis şi, nu în ultimul rând, respectarea independenţei profesionale a medicilor. El a promis că, dacă nu le vor fi rezolvate revendicările, în totalitate, de această dată, vor recurge la gesturile colegilor din Slovenia: demisii în bloc! Şeful CMR a lăsat să se înţeleagă că medicii din România nu mai acceptă sub nicio formă să fie „duşi cu zăhărelul”. Demisia în bloc, pentru ţara noastră, ar fi o situaţie fără precedent, în condiţiile în care deficitul de medici este unul uriaş, de peste 40 de mii de doctori. „În UE există 3,6 medici la mia de locuitori, în vreme ce la noi 1,6 medici la mia de locuitori, ceea ce înseamnă o cifră de 43 de mii de medici cu drept de muncă, iar noi ar trebui să avem 86 de mii de medici”, a declarat profesorul. Se speră, însă, să nu se ajungă la situaţia în care sistemul de sănătate din România să fie „paralizat”.
DACĂ DIN TOTALUL DE APROXIMATIV 43 DE MII DE MEDICI CU DREPT DE LIBERĂ PRACTICĂ, DEMISIONEAZĂ 7-9.000 DE DOCTORI, SISTEMUL AR „ÎNGHEŢA”. SAU, DACĂ DIN TOTALUL DE 634 DE MEDICI ANESTEZIŞTI EXISTENŢI, JUMĂTATE AR PLECA DIN SISTEM, NICIUN SPITAL DIN ROMÂNIA (RĂMAS FĂRĂ ANESTEZIŞTI) NU AR MAI PUTEA FUNCŢIONA!
La lista solicitărilor se adaugă şi deblocarea posturilor, multe dintre unităţile medicale desfăşurându-şi activitatea cu un mare deficit de medici. „A existat o deblocare de 500 de posturi, este un prim pas, este adevărat, însă este o picătură de apă în deşert”, spune şeful CMR, care este de părere că ceea ce se întâmplă în Sănătatea noastră este cât se poate de grav.
SESIZAREA ORGANISMELOR INTERNAŢIONALE Şi de parcă nu ar fi fost suficient, există foruri care demonstrează neîncredere, ignoranţă, dar şi lipsă de respect faţă de corpul medical. Cazul Adrian Năstase, când doi medici cu renume din ţară au fost „interogaţi” ore în şir la DNA, este catalogat de către prof. univ. dr. Astărostoae drept unul „incredibil şi inacceptabil”. El va propune, azi, la Consiliul Naţional, sesizarea organismelor internaţionale pentru ca independenţa profesională a medicilor să fie respectată, dar şi depunerea unei plângeri la CSM împotriva anchetatorilor în cazul Năstase. „Vom discuta mâine (n.r. - azi) şi despre ceea ce s-a întâmplat cu profesorul Lascăr, preşedintele Colegiului Medicilor Bucureşti, şi cu doctorul Brădişteanu. Mai corect, vom vedea cum vom reacţiona împotriva acestor abuzuri şi atacuri ale unor instituţii create ca să respecte legea şi care, sub diferite tertipuri, încearcă să realizeze presiuni asupra medicilor. Pentru că nu este un lucru izolat, nu s-a întâmplat aici, se întâmplă peste tot în ţară. Institutul de Cardiologie din Iaşi nu a funcţionat două zile pentru că DNA, cu mascaţi, cu jandarmi, a luat toate datele, inclusiv cele medicale, a ţinut echipa de chirurgi peste opt ore şi apoi profesorul Tinică a operat cu jandarmul la uşă şi poliţistul în sala de operaţii”, a declarat oficialul. El vrea să fie sesizate toate organismele internaţionale, colegii din celelalte ţări UE, organismele lor profesionale. Profesorul a spus că instituţia pe care o conduce nu va solicita demisii ale persoanele implicate, dar ia în calcul să-i acţioneze în instanţă pe cei responsabili. „Vom vedea dacă avem cale legală să-i sancţionăm, să-i dăm în judecată, pe cei care au făcut aceste declaraţii, pe Macovei (europarlamentar PDL, fost ministru al justiţiei, care a declarat că are dubii în privinţa diagnosticului lui Năstase, el fiind pus de dr. Brădişteanu, fost senator PSD - n.r.), pe Kovesi”, a spus prof. dr. Astărăstoae, adăugând că ceea ce s-a întâmplat în cazul dr. Brădişteanu nu reprezintă altceva decât o încercare de a pune presiune pe corpul medical. „Nu ştiu de ce, dar fac şi eu o legătură. Dacă a doua zi trebuia să se facă o expertiză medico-legală dispusă la acel caz şi cu o zi înainte medicii care tratează sunt chemaţi la DNA, îmi pun o întrebare, oare nu e un mesaj care se trimite către comisia de expertiză, că dacă nu iese rezultatul pe care îl dorim noi s-ar putea să fiţi chemaţi la DNA?”, întreabă preşedintele.
MESAJ CĂTRE PREMIER Preşedintele CMR i-a transmis un mesaj premierului Victor Ponta, solicitându-i să creeze o protecţie reală a medicilor prin pârghiile pe care le deţine astfel încât aceştia să nu mai poată fi supuşi abuzurilor. „În privinţa mesajului lui Victor Ponta că este alături de noi, în loc de vorbe aşteptăm fapte, pentru că are la îndemână pârghiile legislative şi cele executive în aşa fel încât să creeze o protecţie reală a medicilor, iar instituţiile represive ale statului care au încă o mentalitate dinainte de 1989 sau unele grupări politice să nu poată să aducă atingere demnităţii corpului profesional medical”.