Medicii nefrologi depistează 5-10 cazuri de bolnavi cu afecţiuni renale

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Săptămînal, la Constanţa

Medicii nefrologi depistează 5-10 cazuri de bolnavi cu afecţiuni renale

În evidenţele doctorilor constănţeni sînt peste trei sute de bolnavi, cei mai mulţi avînd nevoie de hemodializă *** Doar doi medici nefrologi profesează în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, ei fiind nevoiţi să consulte atît pacienţii din spital, cît şi pe cei din ambulator
Social 13 Martie 2009 / 00:00 8586 accesări

Medicii nefrologi din Constanţa depistează săptămînal cîte cinci şi chiar zece cazuri de bolnavi cu afecţiuni renale, mai mult sau mai puţin grave. Potrivit şefului Clinicii de Nefrologie, din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Constanţa, dr. Liliana Tuţa, în evidenţele medicilor sînt peste trei sute de bolnavi, din care 40 de bolnavi au suferit un transplant renal, 250 sînt bolnavi care necesită hemodializă, iar alţi 50 au nevoie de dializă peritoneală. Numărul de pacienţi este foarte mare, raportat la numărul doctorilor. De exemplu, la SCJU profesează doar doi medici care au în grijă atît bolnavii din spital, cît şi bolnavii din ambulator (care nu sînt internaţi - n.r.). “Din fericire, avem mulţi medici rezidenţi care se află în ultimii ani. Peste aproximativ doi ani, vom avea o echipă mare, completă”, a declarat dr. Tuţa. Medicul şef a spus că, pe lista de aşteptare, atît pentru dializă, cît şi pentru transplant renal, sînt peste 150 de bolnavi. Ea a explicat că, la medicul nefrolog pot ajunge pacienţii care au hipertensiune (în multe dintre cazuri hipertensiunea fiind o cauză a unei afecţiuni renale), bolnavii care suferă de diabet sau care au hematurie (sînge în urină), bolnavii care au edeme la membrele inferioare (picioare umflate) etc. Medicii susţin că boala cronică de rinichi, afecţiune care afectează o persoană din zece, este provocată de reducerea progresivă a funcţiilor rinichiului. Deşi la început boala este puţin evidentă şi pacientul nu prezintă simptome vizibile, el poate necesita, în stadiile avansate, dializă sau transplant renal. În opinia medicului şef, Programul Naţional de Evaluare a Stării de Sănătate a Populaţiei a avut efect la Constanţa, depistîndu-se mulţi bolnavi cu afecţiuni renale de care habar nu aveau. “Au fost mulţi bolnavi de la ţară care au ajuns să-şi facă analizele gratuite şi au depistat că aveau şi probleme renale. Este o realitate”, a mai spus dr. Tuţa.

Ieri s-a celebrat Ziua Mondială a Rinichiului

Ieri, s-a celebrat Ziua Mondială a Rinichiului, eveniment lansat în 2006, tocmai pentru a aduce în atenţia publicului larg, a medicilor şi autorităţilor, că bolile rinichiului pot fi tratate eficient dacă sînt descoperite la timp. În acest an, Ziua Mondială a Rinichiului a avut ca obiect sublinierea legăturilor dintre hipertensiunea arterială şi boala cronică de rinichi, pentru a arăta că un control bun al presiunii arteriale poate încetini progresia bolii, poate reduce necesitatea de dializă sau transplant renal şi poate preveni suferinţele determinate de îmbolnăvirea inimii şi a vaselor de sînge. În fiecare an, milioane de oameni mor prematur din cauza blocajelor de rinichi sau de infarct miocardic asociat cu boala cronică de rinichi.



12