Medicii care refuză imunizarea nu mai pot lucra cu pacienţii, potrivit unei circulare a Ministerului Sănătăţii (MS). Într-un document transmis Direcţiilor de Sănătate judeţene şi semnat de secretarul de stat în MS, prof. univ. dr. Adrian Streinu-Cercel, se precizează că “Personalului medico-sanitar care refuză vaccinarea i se va interzice prestarea de activităţi medicale care presupun prezenţa pacienţilor”. Şi la Constanţa a sosit o asemenea circulară, directorul interimar al Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană (ASPJ) Constanţa, dr. Constantina Dina, declarând că, deocamdată, nu a primit reclamaţii din partea medicilor. „La Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Constanţa s-au vaccinat cam toţi medicii. Nu am auzit comentarii”, a spus dr. Dina. Nici de la spitalele din teritoriu nu au sosit reclamaţii, a mai completat reprezentantul MS în teritoriu.
COMENTARII. Cât timp vaccinarea contra A/H1N1 nu este obligatorie, nimeni nu poate fi pedepsit pentru că refuză vaccinarea, a declarat preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR), prof. univ. dr. Vasile Astărăstoaie. O asemenea măsură, spune preşedintele CMR, prof. univ. dr. Vasile Astărăstoaie, este ilegală. “Cât timp vaccinarea este voluntară, nu se pot lua asemenea măsuri prin care, practic, medicul este împiedicat să îşi exercite profesia. Dacă se îmbolnăveşte, îşi ia concediu medical şi nu există niciun risc pentru pacient”, explică acesta, amintind că vaccinarea contra gripei porcine nu a fost declarată obligatorie în România. Din punct de vedere ştiinţific, spune Astărăstoaie, vaccinarea se face în două scopuri: întreruperea circulaţiei unui virus pe un anumit teritoriu, caz în care 80% din populaţie trebuie vaccinată, şi protejarea celui vaccinat, caz în care decizia este una individuală, a pacientului.
NU CUMPĂRAŢI TESTELE RAPIDE DE DEPISTARE A GRIPEI, INCLUSIV A/H1N1! NU PREZINTĂ RELEVANŢĂ, IAR SPECIALIŞTII LE CONSIDERĂ O PIERDERE INUTILĂ DE BANI
AFACERI. Cum era de aşteptat, isteria provocată de A/H1N1 îi face pe mulţi să profite, dezvoltând adevărate afaceri. De exemplu, în unele farmacii au apărut diferite teste rapide de depistare a gripei, inclusiv a A/H1N1, teste ce pot fi cumpărate cu 50 lei. Reacţiile au apărut în scurt timp, aşa că specialiştii atrag atenţia ca testele să nu fie cumpărate pentru că nu demonstrează, practic, nimic. Vicepreşedintele Colegiului Farmaciştilor, Clara Popescu, a declarat că testul este fabricat de o firmă din SUA cu reprezentanţă în Olanda, de unde este distribuit în câteva ţări europene, printre care şi România. “În principiu, nu văd rostul acestor teste, în condiţiile în care, indiferent de rezultat, dar mai ales dacă rezultatul este pozitiv, trebuie consultat medicul”, este de părere Clara Popescu. La rândul său, secretarul de stat în MS, prof. univ. dr. Adrian Streinu Cercel, nu recomandă acest test: “Este un test de depistare a bolii, nu de diagnostic. Dar eu nu-l recomand”. Şi preşedintele Colegiului Naţional al Medicilor, prof. univ. dr. Vasile Astărăstoaie, afirmă că nu ar da bani pe un astfel de test. “În situaţia în care rezultatul este fals pozitiv, în mod eronat se trece la tratament; în situaţia în care rezultatul este fals negativ, infecţia este ignorată, dar ea poate evolua cu consecinţe dramatice”, spune, la rândul său, conf. dr. Alexandru Rafila, de la catedra de microbiologie şi epidemiologie din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie “Carol Davila”.