Medicii nu vor să distribuie cardul de sănătate!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Sunt de acord cu el. Dar...

Medicii nu vor să distribuie cardul de sănătate!

Eveniment 05 Ianuarie 2013 / 00:00 834 accesări

Medicii de familie sunt de acord cu utilizarea cardului electronic de sănătate, dar nu şi cu distribuirea lui, a anunţat, vineri, preşedintele Societăţii Naţionale a Medicilor de Familie din România (SNMFR), dr. Rodica Tănăsescu.

„Suntem de acord să folosim cardul, dar nu să-l distribuim. Aceasta necesită mult timp, în plus nu noi trebuie să validăm date de identificare. Nu suntem evidenţa populaţiei, ci medici”, a spus Tănăsescu. De altfel, ea n-a făcut altceva decât să repete declaraţia de la Constanţa, din toamnă, la Conferinţa Naţională a Medicilor de Familie. Încă de atunci dr. Tănăsescu, susţinută de colega sa, dr. Doina Mihăilă, a anunţat că distribuirea cardului nu intră în atribuţiile unui medic de familie.

PAS IMPORTANT ÎN REFORMAREA SISTEMULUI Oficiali ai Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) au anunţat finalizarea implementării şi testării cu succes a Sistemului Informatic pentru Cardul Electronic de Asigurări de Sănătate (CEAS), de luna trecută. Momentul a fost marcat la Arad prin lansarea etapei-pilot de exploatare a sistemului, primul beneficiar fiind un veteran de război. CEAS reprezintă un instrument la purtător pentru identificarea pacientului în sistemul naţional de asigurări sociale de sănătate şi permite decontarea serviciilor medicale reale efectuate de către acesta. „Implementarea Cardului este încă un pas important în reformarea sistemului de sănătate, prin îmbunătăţirea serviciilor medicale şi farmaceutice, precum şi prin creşterea transparenţei şi diminuarea fraudei la nivelul serviciilor medicale”, a explicat atunci preşedintele CNAS, dr. Doru Bădescu. Conform HG 900/2012, CEAS a devenit obligatoriu de la 1 ianuarie 2013 pentru toţi cetăţenii români de peste 18 ani. El va conţine datele de identificare ale posesorului, respectiv numele acestuia, codul unic de asigurat, precum şi informaţii medicale despre deţinător. Astfel, CEAS va permite atât identificarea calităţii de asigurat - lucru care va certifica utilizarea corectă a fondului de asigurări sociale de sănătate pentru pacientul care s-a prezentat la medic, cât şi accesul medicilor de familie şi medicilor de urgenţă la o serie de date medicale cu risc vital ale pacienţilor. Cu acordul pacientului, medicul de familie va încărca pe card date medicale precum persoane de contact în caz de urgenţă, grupa sanguină, donator de organe şi boli cronice, informaţii care pot salva viaţa pacientului, putându-se evita administrarea de medicamente incompatibile cu profilul său medical.

ÎN LUCRU... CEAS se va distribui în prima parte a anului 2013, costul acestuia fiind suportat din bugetul Ministerului Sănătăţii, Compania Naţională ”Imprimeria Naţională” coordonând procesul de realizare a suportului din plastic. Deocamdată, la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Constanţa nu a sosit nicio informare în acest sens, a anunţat, vineri, purtătorul de cuvânt al instituţiei, Lămâiţa Antohi. „Când vom avea normele le vom anunţa imediat şi vom trece la punerea lor în folosinţă. Am înţeles că se vor tipări câte un milion de carduri pe lună de către Imprimeria Naţională. Este o procedură care va mai dura”, a spus purtătorul de cuvânt al CJAS Constanţa.



12