Medicii propun legalizarea şpăgilor!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Măsură de evitare a condiţionării actului medical

Medicii propun legalizarea şpăgilor!

Eveniment 01 Septembrie 2012 / 00:00 1230 accesări

Mult discutatele plăţi informale din Sănătate sau aşa-zisele şpăgi ar putea să devină istorie în sistemul de sănătate din România dacă planurile medicilor se vor pune în aplicare şi, evident, dacă vor avea şi succes. Condiţionarea actului medical este o încălcare flagrantă a legii din România, însă, din păcate, există. Recunosc acest lucru chiar medicii, dar spun, pe bună dreptate, că nu trebuie generalizat. Chiar dacă pare greu de crezut, ar spune mulţi, în România există medici care iau cât se poate de în serios Jurământul lui Hipocrate şi-şi fac meseria cu răspundere şi cu seriozitate. În ciuda tuturor criticilor la adresa medicilor, pacientul român este, încă, respectat de către medici, este tratat aşa cum ei au învăţat încă de pe băncile celor şase ani de facultate. Din păcate, de ani buni, profesia de medic începe să fie din ce în ce mai blamată, medicii sunt traşi la răspundere că au ajuns să profeseze doar în schimbul plăţilor informale sau şpăgilor. Unii doctori se cred îndreptăţiţi atunci când cer pacienţilor diferite sume în schimbul unui serviciu medical, pe motiv că lefurile sunt umilitoare. În acest sens, părerile sunt împărţite. Dacă vor renunţa unii medici la plăţile informale imediat ce veniturile vor creşte, aşa cum a anunţat chiar ministrul Sănătăţii, dr. Vasile Cepoi, rămâne de văzut. Preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR), prezent la Constanţa, la Conferinţa regională de medicină de familie, prof. univ. dr. Vasile Astărăstoae, a explicat, pe scurt, cum văd medicii „excluderea din sistem, poate pentru totodeauna, a acestor plăţi informale”.

MEDICII NU VOR AŞTEPTA, SUB NICIO FORMĂ, IMPLEMENTAREA NOII LEGI A SĂNĂTĂŢII PENTRU CA VENITURILE SĂ CREASCĂ

„Am avut o decizie a Adunării generale a Colegiului Medicilor, iar la începutul lunii septembrie vom avea o întâlnire cu primul ministru, Victor Ponta, în care îi vom spune foarte clar că salariile crescute trebuie implementate până la noua lege şi, în acelaşi timp, singura modalitate de a exclude aceste plăţi informale este de a le legaliza”, spune profesorul. El susţine că, în toată lumea, aceste sume sunt legalizate, sunt declarate. „În toată lumea pacienţii îşi recompensează medicii chiar în afara cadrului legal. De exemplu, în Marea Britanie, li se spune medicilor că până în 50 de lire nu trebuie să mai declare, dar ce este peste trebuie să declare”, spune prof. univ. dr. Astărăstoae. Dar pentru asta, adaugă el, se impune un mecanism bine pus la punct, „astfel încât să nu se transforme - aceste plăţi facultative şi de recunoştinţă - într-un obicei”. „Deci legalizarea trebuie făcută astfel încât să nu existe condiţionarea actului medical. Este un act curajos, într-adevăr, pentru România, nu pentru celelalte ţări, şi trebuie să avem aceste mecanisme de a-i exclude pe cei care condiţionează actul medical prin plăţi informale”, a declarat preşedintele CMR. Deocamdată, spune el, nu există un proiect cert, dar imediat ce va fi făcut, va fi lansat într-o dezbatere publică. „Îl vom supune dezbaterii publice, pentru că şi pacienţii trebuie să-şi spună punctul de vedere în acest sens”, a conchis preşedintele prof. univ. dr. Vasile Astărăstoae.

Demisii în bloc?

La Conferinţa Regională de Medicina Familiei care se desfăşoară până pe 1 septembrie la Centrul de Conferinţe al Hotelului Flora din staţiunea Mamaia, într-o dezbatere ce a avut loc vineri, după partea ştiinţifică a evenimentului, la care a participat şi preşedintele CMR, prof. univ. dr. Vasile Astărăstoae, s-a anunţat că dacă problemele medicilor nu vor fi rezolvate, fără doar şi poate ideea demisiilor în bloc rămâne în „picioare” şi că este nevoie ca doar 5.000 de medici să plece din spitale şi sistemul va întâmpina grave probleme. „Să sperăm că nu vom ajunge până acolo, întrucât dialogul pe care l-am avut până acum cu ministrul Sănătăţii, dr. Vasile Cepoi, a fost unul favorabil, fiind deschis ideilor noastre. Este adevărat că au fost şi păreri diferite, dar toţi sunt deschişi dialogului, ceea ce este foarte important”, a spus şeful CMR.



12