Medicii recomandă „moderaţie” în alimentaţie

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Medicii recomandă „moderaţie” în alimentaţie

Justiție 23 Decembrie 2008 / 00:00 381 accesări

Medicii recomandă „moderaţie” în alimentaţie, în această perioadă a anului, în care postul Crăciunului este urmat de festinurile de sărbători. Medicul nutriţionist, dr. Cătălina Culda, atrage atenţia că dieta este binevenită pentru organism, dacă este abordată în mod corect. “Unii dintre noi postesc doar cîteva zile pe săptămînă, alţii ţin tot postul, adică peste 40 de zile. Nu trebuie să înlocuim alimentele eliminate cu cantităţi sporite de produse bogate în amidon (cartofi, orez, paste) sau să exagerăm cu grăsimile vegetale, pentru a evita ca astfel postul să se finalizeze cu cîteva kilograme în plus în jurul taliei”, spune medicul. Medicii susţin că este indicat să se consume cît mai multe fructe şi legume proaspete, sub forma salatelor, leguminoase uscate (fasole, soia, mazăre), ciuperci (bogate în proteine), pentru că efectele postului sînt multiple: detoxifierea organismului, un aport sporit de vitamine, îmbunătăţirea activităţii ficatului şi rinichilor, întărirea sistemului imunitar, revenirea la o greutate normală (pentru cei care au un mic surplus), iar beneficiile se măresc dacă postul este combinat şi cu mai multă mişcare. Medicul a subliniat că, avînd în vedere că cei care au postit sînt primii predispuşi la exagerări, cuvîntul de ordine este “moderaţie”. “Pentru că slujba de Crăciun se termină noaptea, cina care urmează trebuie să fie simbolică, să ciugulim cîte ceva din bunătăţile preparate. În zilele următoare, chiar dacă este o abundenţă de produse, nu trebuie să le consumăm pe toate odată. Cel mai bine este să mîncăm porţii mici, pentru a reveni treptat la alimentaţia dinaintea postului. Consumul de alcool trebuie să fie moderat, pentru a nu solicita inutil ficatul şi aşa stresat de schimbarea regimului”, afirmă medicul. Ea a reamintit că preparatele tradiţionale româneşti din carne de porc, din păcate, sînt grele, încărcate de grăsimi care îngreunează digestia şi sînt foarte bogate în calorii, motiv pentru care este recomandat ca meniul să fie variat cu mîncăruri mai uşoare, din carne de pui, curcan, peşte, asezonate cu salate. Mesele de sărbători sînt greu de trecut şi pentru cei “antrenaţi”, care nu au ţinut post. De aceea, pentru a evita disconfortul digestiv, indigestiile, greţurile, durerile abdominale provocate de mese prea abundente, este necesar să fie impusă o disciplină şi să fie respectate aceste reguli de bază.

Taguri articol


12