Medicii recomandă o alimentaţie echilibrată

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Medicii recomandă o alimentaţie echilibrată

Social 27 Decembrie 2006 / 00:00 772 accesări

Cadrele medicale susţin că peste 70% din boli se pot preveni printr-o alimentaţie echilibrată, iar afecţiuni grave precum obezitatea, cancerul, diabetul, bolile cardiovasculare şi osteoporoza pot fi cauzate de o dietă necorespunzătoare. O dietă echilibrată presupune consumarea a diferite tipuri de alimente, în cantităţi proporţionale cu vîrsta şi efortul depus zilnic. Medicii susţin că eliminarea celor trei mese zilnice nu ajută o persoană să slăbească sau să îşi menţină greutatea. Nutriţioniştii sînt de părere că există multe persoane care, presate de timp sau din comoditate, sar foarte uşor peste micul dejun, iar seara, pe fondul hipoglicemiei, se generează un apetit crescut al poftei de mîncare, astfel încît consumă alimente nepotrivite pentru cină, ducînd de multe ori la apariţia obezităţii. Micul dejun este considerat de către specialişti masa de bază deoarece în prima parte a zilei aportul de glucide, lipide şi proteine se asimilează cel mai bine şi influenţeză foarte mult randamentul fizic şi intelectual al unui individ. Mai mult decît atît, specialiştii consideră că trebuie evitate în alimentaţie grăsimile, pentru că acestea, consumate în cantităţi mari, pot duce la apariţia bolilor cardiovasculare sau a aterosclerozei, boală cronică degenerativă produsă prin depunerea de grăsimi şi colesterol în peretele intern al arterelor. Studii recente au demonstrat că riscul de obezitate este semnificativ mai redus în rîndul persoanelor care au trei mese pe zi şi un meniu variat şi echilibrat. Medicii recomandă ca, de sărbătorile de iarnă, să fie consumate alternativ şi echilibrat alimente şi băuturi tradiţionale în locul preparatelor tip fast food şi a sucurilor industriale, chiar dacă tentaţiile sunt mari, iar oferta foarte diversă. Nutriţioniştii cred că este imposibil să le interzică oamenilor să consume sarmale, cozonaci şi tradiţionala friptură de porc, însă îi sfătuiesc să le mănînce cu măsură şi să nu le combine. De aceea, pentru a evita crizele biliare provocate de consumul în exces al alimentelor şi al băuturii, este necesară o hrană cît mai echilibrată, în care alimentele mai grele să alterneze cu multe fructe, legume şi ceaiuri din plante. O recomandare este ca oamenii să mănînce cîte puţin, de mai multe ori pe zi, fie şi la un interval de trei ore şi, obligatoriu, una din mese să fie alcătuită numai din fructe. Este total contraindicat consumul, la o singură masă, a produselor cu maioneză, icre, cîrnaţi, salată boeuf, piftie, sarmale, carne de porc şi dulciuri concentrate. Pentru diabetici, mesele din perioada sărbătorilor de iarnă trebuie să se încadreze în recomandările făcute de medic.



12