Compania Națională de Investiții (CNI), Agenția Națională a Locuinței (ANL) și Consiliul Județean Constanța (CJC) au pus mână de la mână astfel încât medicilor rezidenți din Constanța să li se repartizeze locuințe de serviciu. Fiecare instituție are sarcini precise, în sensul în care CNI va asigura finanțarea proiectului, ANL se va ocupa de lucrări, iar CJC a pus la dispoziție terenul pe care va fi ridicată construcția. Dacă într-o ședință anterioară a fost transmis, cu titlu gratuit, un teren în administrarea ANL, în ședința de ieri, CJC a aprobat dezmembrarea terenului deținut de autoritatea județeană pentru ca CNI să poată aloca banii pentru ridicarea construcției. „Terenul se află lângă Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanța, unde se va construi un bloc printr-un program național pentru medicii rezidenți. Acolo am găsit terenul liber pentru un astfel de bloc, care, după ce va fi construit, va fi predat în administrarea Spitalului Județean“, a declarat vicepreședintele cu atribuții de președinte al CJC, Cristinel Dragomir. Rămâne de văzut, în viitorul apropiat, care va fi regimul de înălțime al clădirii, care, potrivit lui Dragomir, va fi aprobat în funcție de Planul Urbanistic Zonal (PUZ). „Vom vedea ce clădire se potrivește acolo. Va trebui să ținem cont de specificul zonei, de regimul de înălțime, de mai multe lucruri“, a declarat Cristinel Dragomir. Proiectul prin care vor fi construite locuințe pentru medicii rezidenți se încadrează în programul CJC de sprijinire a tinerilor specialiști, prin care aceștia sunt încurajați să rămână și să profeseze în țară.
CENTRU DE RADIOTERAPIE, LA CONSTANȚA Construirea de locuințe pentru medicii rezidenți nu este singura modalitate prin care CJC se îngrijește de zona medicală. Tot în ședința de ieri, aleșii județeni au aprobat concesionarea de către Centrul Medical Euromedic a unei suprafețe de 1.500 mp în curtea Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) ”Sf. Apostol Andrei”, pentru construirea Centrului Medical de Radioterapie. Construcția efectivă va fi realizată de către Euromedic și, în acest fel, la Constanța va exista singurul accelerator de particule din sud-estul României. În țara noastră mai există un astfel de aparat la Cluj și un altul la București. „În acest fel, investiția va fi realizată pe cheltuiala lor. Construcția va fi ridicată la standarde europene, cu pereți de plumb și alte astfel de dotări necesare pentru asemenea obiective medicale. Investiția celor de la Euromedic ajunge la mai bine de cinci milioane de euro. Probabil vor fi cuprinși și în programul național de oncologie“, a declarat Dragomir. Amintim că președintele ales al CJC, Nicușor Constantinescu, a făcut nenumărate demersuri pentru înființarea la Constanța a unui astfel de centru. Asta în condițiile în care Constanța este extrem de deficitară la acest capitol și aparatura medicală ce este folosită acum este extrem de veche. De altfel, la Constanța nu se poate face radioterapie, ci cobaltoterapie.
SPRIJIN MEDICAL Tot în ședința de ieri, aleșii județeni au aprobat alocarea de fonduri pentru un pacient care a suferit infarct miocardic și care a avut nevoie de o intervenție chirurgicală ce a fost suportată de CJC. Este singurul caz ce a fost sprijinit de CJC, în condițiile în care, din octombrie, Constanța a fost, în cele din urmă, inclusă în programul național de infarct miocardic acut (IMA). „Azi am aprobat un singur angiograf, pentru care am alocat 2.200 de lei. Noi am plătit doar pentru un caz ce a excedat programului național. În județul Constanța au fost 51 de cazuri, din care 50 au fost incluse în programul național și evident că au fost finanțate cu bani de la bugetul de stat. Probabil că de anul viitor vor fi decontate toate cazurile de la bugetul de stat, dar pentru acest an ne-am asumat să suportăm noi acele cazuri care depășesc alocarea de la bugetul de stat“, a mai spus Dragomir.