Colegiul Medicilor a transmis, vineri, într-un comunicat, nemulțumirile privind declarațiile ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu, care a comparat sistemul de Sănătate cu o feudă medievală. „Personalul din sănătate este îndreptăţit să fie mândru, să fie demn, să fie autonom în profesie, pentru să singura relaţie cinstită în sistem şi nepoluată încă este cea dintre noi şi pacienţii noştri. Şi dacă asta înseamnă să fii feudal, da, cu mândrie suntem!”, se arată în comunicat. Redăm aici declaraţia integrală a ministrului Sănătăţii: „Primul gând care-mi vine în minte când mă gândesc la sistemul de sănătate este cuvântul feudal. Este o feudă de sus până jos şi într-un sistem feudal e mai puţin vorba despre oameni, despre oameni buni sau răi, este vorba de sistem şi despre păstrarea feudei, a privilegiilor. Este un sistem feudal şi sper ca până la sfârşitul acestui mandat să destructurăm câteva lucruri”, a declarat Voiculescu miercuri, în cadrul discuţiilor care au avut loc după proiecţia unui film despre reţeaua citostaticelor.
Colegiul Medicilor mai spune că, vizavi de relația doctor-pacient și a actului medical, „au apărut jocuri de interese, manevre economice, manipulări mediatice, malversaţiuni financiare, dezinformări mediatice, care nu au nimic de-a face cu relaţia fundamentală în sănătate: medic-pacient. Politicul induce de zeci de ani, în mod conştient sau inconştient, deliberat sau întâmplător, ideea că doar el poate garanta cetăţenilor, prin reglementări, sănătatea naţiunii şi a individului”. Reprezentanții medicilor mai spun că „singura sursă solidă, de nădejde, de perspectivă competentă şi în mare parte liberă din sistem, este resursa umană”.
Nu în ultimul rând, Colegiul Medicilor mai transmite un mesaj ministrului Voiculescu în care îl îndeamnă să se alieze cu personalul din sănătate și cetățenii. „Dacă vă manifestaţi interesul pentru destructurarea reţelelor infracţionale sau cu potenţial infracţional, dacă vă manifestaţi interesul pentru sănătatea naţiunii, cu respect, Domnule Ministru, vă rog să vă detaşaţi de gândirea structuralist-politică a unui înalt funcţionar public şi să vă aliaţi cu cele două categorii fundamentale ale sistemului sanitar: personalul din sănătate şi cetăţenii”, se mai arată în sursa citată.