Medicilor de familie li se impută ilegal sume uriaşe!?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Legislaţie ambiguă

Medicilor de familie li se impută ilegal sume uriaşe!?

Eveniment 14 Decembrie 2013 / 00:00 1286 accesări

Reprezentanţii Federaţiei Naţionale a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) şi ai Societăţii Naţionale de Medicina Familiei (SNMF) sunt îngrijoraţi de avalanşa “agresivă şi abuzivă asupra stabilităţii cabinetelor medicale şi asupra siguranţei accesului la servicii medicale şi tratament al pacienţilor”. “În această perioadă, multor medici de familie li se impută sume imense în mod ilegal şi imoral, deşi se recunoaşte că aceştia nu au nici o vină. Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) recunoaşte că sunt imputări care nu au la bază o fraudă sau o greşeală a medicilor, ci legislaţia ambiguă în vigoare”, se arată într-un comunicat al FNPMF şi SNMF. De asemenea, cei doi semnatari ai expunerii, preşedintele FNPMF şi preşedintele SNMF, susţin că medicilor de familie li se impută sume absurde doar pentru că a decis Curtea de Conturi că legislaţia este contradictorie. “Deşi CNAS a acţionat în justiţie Curtea de Conturi, deşi nu există niciun prejudiciu material, medicii primesc notificări cu imputări incredibile. Asta în condiţiile în care medicii de familie şi casele judeţene (părţile contractante) nu au fost părţi în proces. În aceste situaţii, mult-dorita asistenţă medicală continuă va deveni inexistentă şi Centrele de Permanenţă se vor închide, probabil, în curând”, se arată în comunicat.

UN LUCRU ESTE CÂT SE POATE DE CERT, ÎN OPINIA LOR: MEDICII AU RESPECTAT CONTRACTELE, DECI NU LI SE POT REŢINE BANI.

Se ştie că, de câţiva ani, pacienţii cu pensii mai mici de 700 de lei au o compensare mai avantajoasă la anumite medicamente. Conform regulilor de prescriere, pacienţii aduc la medic talonul de pensie şi dau o declaraţie pe propria răspundere că nu au alte venituri. “Uneori, pacientul a mai avut un minim venit, neluat în seamă şi neanunţat în declaraţie (de exemplu, câţiva ari de pământ la ţară sau dobânda la un mic depozit la bancă). Curtea de Conturi a imputat aceste reţete CNAS, iar unele case de asigurări le impută... medicilor! Există judeţe în care se fac abuzuri şi medicilor li s-au oprit sume imense de bani, cu argumentul că „nu există un contract între asigurător şi asigurat“! De ce nu există, că doar legea impune aşa ceva de 15 ani?!”, precizează reprezentanţii medicilor de familie.

ŞI LA CONSTANŢA Probleme similare au fost sesizate şi la Constanţa. În ultima conferinţă de presă, preşedintele Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Constanţa, jr. Dragoş Poteleanu, a făcut cunoscute câteva dintre neregulile depistate pe parcursul verificărilor întreprinse de către inspectorii CJAS, la sesizarea Curţii de Conturi. Astfel, au fost găsiţi medici de familie care au eliberat reţete compensate sau gratuite pensionarilor care au venituri mai mari de 700 lei (sumă ce n-ar fi trebuit să fie depăşită pentru a beneficia de drept), motiv pentru care le-au fost imputaţi banii cheltuiţi pe aceste reţete. În acest caz, la Constanţa s-a impus plata obligatorie a 21.461 lei, din care s-a recuperat suma de 21.125 lei.

SUNT MEDICI CARE AU INTRAT ÎN PANICĂ, PÂNĂ LA A CERE CERTIFICATE FISCALE PACIENŢILOR.

Oficiali ai medicilor de familie au solicitat, repetat, CNAS să realizeze cu ANAF o comunicare în dinamică, în aşa fel încât SIUI (sistemul informatic unic integrat) să selecteze corect categoria de pacient, astfel încât medicii să nu fie nevoiţi să strângă acte nemedicale.

ALTĂ PROBLEMĂ O altă problemă ridicată de medicii de familie face referire şi la imputarea valorilor reţetelor eliberate pacienţilor care apar spitalizaţi. “Deşi este un lucru binecunoscut în România că pacienţii nu primesc în spital medicamente pentru boli cronice care sunt pe alt profil decât al spitalului respectiv (de exemplu, nu primesc medicamente pentru inimă sau diabet dacă sunt internaţi pentru o fractură), se prefera politica „struţului”; deşi uneori pacientul este internat ambulator (paliaţie, oncologie, hematologie etc.) şi vine la medicul de familie pentru restul problemelor de sănătate, se impută medicilor de familie reţetele eliberate pacienţilor care apar internaţi”, se explică în reclamaţie. Din nou, Curtea de Conturi a imputat aceste reţete CNAS, iar casele de asigurări le impută... medicilor! Reprezentanţii medicilor de familie din România precizează că, pe anumite programe, pacienţii nici nu pot primi medicamentele din spital. “Ar fi o aberaţie să ajungem să trimitem pacienţii la casele de asigurări ca să ne elibereze o adeverinţă că nu figurează internaţi, ca să putem elibera o reţetă!”, explică oficialii.

REACŢIE IMEDIATĂ A CNAS

CNAS va solicita Ministerului Sănătăţii şi Guvernului modificarea legii astfel încât pensionarii cu venituri sub 700 de lei să nu mai fie trimişi la Fisc pentru a face dovada că nu au bani din alte surse, a anunţat preşedintele CNAS, Cristian Buşoi. “Azi (vineri - n.r.) trimitem către Ministerul Sănătăţii şi Guvern un document pentru modificarea legii în cazul pensionarilor cu venituri sub 700 de lei, respectiv să fie înlocuită sintagma “venituri din pensii” cu “venituri fiscale”, făcând referire la sumele din anul precedent. Astfel, bolnavii nu vor mai fi trimişi la Fisc, iar situaţia va fi mai uşor de urmărit”, a spus Buşoi.

ŞI ASTA NU E TOT În unele cazuri, într-un judeţ există un singur oncolog. “Deşi protocolul terapeutic permite doar oncologului să prescrie medicaţia specifică, uneori oncologul, pentru a face faţă, a trimis pacienţi cu Scrisoare Medicală, care precizează prescrierea necesară, către medicul de familie. Medicul de familie a eliberat reţeta, pentru a nu lăsa pacienţii cu cancer fără tratament. Şi de această dată se impută reţeta... tot medicului de familie. Înţelegem că se consideră normal să fie lăsaţi pacienţii fără tratament dacă nu există oncolog disponibil”, spun reprezentanţii celor două organizaţii. “Decidenţii ţării au datoria să corecteze legislaţia atunci când este nevoie”, spun oficialii medicilor de familie.



12