Mediciniștii au pus ”parafa”: prea puține posturi la Rezidențiat 2014!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
După lungi așteptări S-au afișat posturile și locurile

Mediciniștii au pus ”parafa”: prea puține posturi la Rezidențiat 2014!

Sănătate 11 Octombrie 2014 / 00:00 1054 accesări

După lungi așteptări, au fost date publicității locurile și posturile pentru concursul național Rezidențiat 2014 și prin intermediul internetului. Publicația de specialitate ”Viața medicală”, acolo unde au fost inițial anunțate, s-a epuizat în câteva ore la mai toate chioșcurile de ziare din țară, spre indignarea viitorilor candidați la Rezidențiat 2014. După ce le-au studiat, tinerii au pus ”parafa”: prea puține posturi. Mulți își pun întrebarea ce este mai bine să aleagă, locuri sau posturi, în condițiile în care optează pentru specialitatea preferată într-o unitate sanitară, alta decât cea de domiciliu (întrucât în cea de domiciliu nu există acea specialitate pe care doresc să o urmeze), după care vor cere transferul. ”Nu știu ce să fac. În unitatea sanitară de la mine de acasă, nu a fost scos niciun post pentru specialitatea preferată. Așa că mă gândesc să aleg o altă unitate din altă localitate, după care să cer transfer în localitatea natală. Nu știu însă, loc sau post. Am înțeles că la post sunt obligat să profesez acolo cinci ani”, a spus un absolvent al Facultății de Medicină.

Ministerul Sănătății (MS) va organiza pe 23 noiembrie concurs de intrare în Rezidențiat pe post și Rezidențiat pe loc în domeniile medicină, medicină dentară și farmacie, informează Direcția de Sănătate Publică București. Concursul se desfășoară în centrele universitare: București pentru posturile publicate în județele Argeș, Brăila, Buzău, Călărași, Constanța, Dâmbovița, Giurgiu, Ialomița, Ilfov, Prahova, Teleorman, Tulcea și în Capitală și pentru locurile publicate în centrele universitare București și Constanța; Cluj-Napoca pentru posturile publicate în județele Alba, Bihor, Cluj, Maramureș, Sălaj, Satu Mare și pentru locurile publicate în centrele universitare Cluj-Napoca și Oradea; Craiova pentru posturile publicate în județele Brașov, Dolj, Gorj, Mehedinți și Vâlcea. Concursul va fi susținut și în: Iași pentru posturile publicate în județele Bacău, Botoșani, Galați, Iași, Neamț, Suceava, Vaslui, Vrancea și pentru locurile publicate în centrele universitare Iași și Galați; Târgu Mureș pentru posturile publicate în județele Bistrița-Năsăud, Covasna, Harghita, Mureș, Sibiu și pentru locurile publicate în centrele universitare Târgu Mureș și Sibiu; Timișoara pentru posturile publicate în județele Arad, Caraș-Severin, Hunedoara, Timișoara și pentru locurile publicate în centrele universitare Timișoara și Arad. Concursul se desfășoară sub forma de test-grilă cu 200 de întrebări, pe o durată de patru ore. Punctajul minim de promovare reprezintă 60% din punctajul maxim realizat la cele 200 de întrebări pentru fiecare domeniu. Ocuparea locurilor/posturilor în specialitate se face în ordinea punctajului de promovare obținut, pe fiecare centru universitar, în limita locurilor/posturilor publicate pentru fiecare domeniu în centrul universitar respectiv, alcătuindu-se o singură clasificare pentru fiecare domeniu. Cele 200 de întrebări de concurs sunt de două tipuri, astfel: 25% din total sunt întrebări tip complement simplu, cu un singur răspuns corect posibil din 5, se notează fiecare întrebare cu răspuns corect cu 4 puncte; 75% din total sunt întrebări tip complement multiplu, cu 2 - 4 răspunsuri corecte.

Înscrierile pentru concurs au început de vineri, 10 octombrie, la direcțiile de sănătate publică. La Constanța, cei interesați pot accesa www.dspct.ro. Numărul locurilor și posturilor poate fi consultat pe www.rezidentiat.ms.ro.

Candidații de la ministerele cu rețea sanitară proprie și cei pentru Ministerul Educației Naționale vor susține concursul numai în centrul universitar București. Centrele universitare care organizează concursul desemnează comisii locale de concurs, aprobate prin act administrativ al rectorului universității. În cazul în care într-un centru universitar se vor constata încălcări flagrante ale metodologiei de concurs sau vicierea rezultatelor de concurs, Ministerul Sănătății își rezervă dreptul de a anula rezultatele concursului din centrul universitar respectiv, situație în care concursul va fi reluat în același centru, pe cheltuiala universității de medicină și farmacie respective. Departajarea candidaților care au obținut punctajul maxim posibil se face prin susținerea unei probe suplimentare de departajare. Această probă constă în 100 de întrebări din tematica și bibliografia aprobate, de tip complement multiplu, alcătuite cu 24 de ore înainte de susținerea probei, într-un sediu securizat. Această probă are loc în ziua de sâmbătă, 29 noiembrie, în centrul universitar în care s-a desfășurat concursul.

Taguri articol


12