Mediciniştii ameninţă cu proteste

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Nemulţumiţi de organizarea rezidenţiatului

Mediciniştii ameninţă cu proteste

Sănătate 23 Octombrie 2010 / 00:00 488 accesări

Federaţia Asociaţiilor Studenţilor în Medicină din România (FASMR) şi-a exprimat vineri, într-un comunicat de presă, nemulţumirea faţă de măsurile luate de către Ministerul Sănătaţii (MS) cu privire la organizarea examenului naţional de rezidenţiat şi cere reprezentanţilor MS să organizeze examenul ca şi până în prezent. Potrivit FASMR, pe termen lung, rezultatul adoptării unei asemenea decizii ar scădea şi mai mult încrederea absolvenţilor de medicină în coerenţa şi eficienţa pregătirii în rezidenţiat. Totodată, FASMR propune MS o serie de măsuri pentru rezidenţiat, printre acestea numărându-se redistribuirea posturilor rămase neocupate în urma înscrierilor, împreună cu celelalte locuri scoase la concurs în cadrul video-conferinţei naţionale. “Prin metodologia curentă, aceste posturi rămân neocupate, ceea ce încalcă nevoia acută de a acoperi deficitul de personal din sistemul sanitar”, susţine conducerea federaţiei. În acelaşi timp, studenţii medicinişti din România sunt dezamăgiţi de lipsa de comunicare a reprezentanţilor MS, care “deşi se declară deschişi la dialog, nu iau în calcul cu adevărat opiniile celor direct afectaţi de aceste măsuri”, iar în cazul în care poziţia FASMR continuă să fie neglijată, studenţii medicinişti din toată ţara ameninţă cu proteste.

REZIDENŢIAT 2010. Reamintim că în sesiunea din 2010, absolvenţii universităţilor de medicină şi farmacie vor putea concura pe 3.505 locuri şi posturi, dintre care 2.984 locuri şi 521 posturi. MS va scoate la concurs 2.740 locuri pentru medicină, 175 locuri pentru medicină dentară şi 69 pentru farmacie. La acestea se vor adăuga cele 469 posturi scoase la concurs pentru medicină şi 52 posturi pentru farmacie. Anul acesta, MS pune accent pe pregătirea medicilor specialişti în domeniile deficitare. “Este nevoie de mai mulţi specialişti în spitalele din ţară şi din această cauză au fost luate două măsuri importante: reducerea cu un an a duratei de Rezidenţiat pentru 36 de specialităţi şi eliminarea Rezidenţiatului cu durata de şapte ani”, a spus, de mult, ministrul Sănătăţii Attila Cseke.

REZIDENŢIAT 2011. Rectorii universităţilor de medicină şi farmacie din România şi ministrul Sănătăţii au semnat, pe 19 octombrie, un protocol privind adoptarea unor măsuri pentru îmbunătăţirea învăţământului medical. Conform protocolului, din 2011, concursul de Rezidenţiat va fi organizat descentralizat, centrele universitare fiind responsabile în formarea medicală de specialitate. “Semnarea protocolului reprezintă un angajament important al Ministerului Sănătăţii (MS) şi al universităţilor pentru descentralizare, care va aduce o accesibilitate mai facilă la concursul de Rezidenţiat al viitorilor candidaţi şi o reformă profundă în organizarea acestui concurs”, a declarat Cseke. Descentralizarea Rezidenţiatului va însemna eficientizarea pregătirii în concurs. În premieră, subiectele de examen vor fi proprii pentru fiecare universitate, dar bazate pe o tematică comună şi respectând o metodologie unică, în conformitate cu legislaţia în vigoare. Pentru anul viitor, metodologia, bibliografia şi noua curriculă pentru specialităţile la care perioada de Rezidenţat a fost scurtată vor fi realizate de către reprezentanţii universităţilor de medicină şi farmacie până cel târziu la 1 decembrie 2010, astfel încât absolvenţii de medicină şi rezidenţii să poată cunoaşte din timp noile reglementări.



12