Virusul febrei hemoragice este amenințarea momentului, dar lupta împotriva teribilei maladii tocmai a înregistrat o pierdere importantă. Medicul care coordona, în prima linie, eforturile pentru limitarea epidemei de Ebola din Africa a decedat după ce a contractat boala. Doctorul Humarr Khan, reprezentând organizația Medici fără Frontiere, a căzut la pat săptămâna trecută, iar toate eforturile făcute pentru a-i salva viața nu au avut succes. A fost tratat în Spitalul Guvernamental din Kenema, în Sierra Leone, dar complicațiile apărute în urma contactării virusului nu i-au lăsat nicio șansă de supraviețuire. Șeicul Humarr Khan era cadrul medical cu cea mai mare experiență în tratarea Ebola și cel care a elaborat și implementat măsurile de carantină necesare pentru limitarea infecției. Era reprezentantul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) în regiune și coordona și programul de luptă împotriva SIDA.
MAI MULȚI BANI Anunțul pierderii unuia dintre medicii cu cea mai mare experiență în lupta împotriva virușilor a provocat mare îngrijorare în restul lumii. Marile puteri sunt dispuse să dea subit destul de mulți bani pentru a stopa flagelul, însă boala nu are nici în prezent un tratament verificat. Comisia Europeană a anunțat ieri că alocă o sumă suplimentară de două milioane de euro pentru a răspunde celui mai grav focar de epidemie de Ebola înregistrat vreodată în Africa. Această sumă ridică la 3,9 milioane de euro ajutorul Comisiei în lupta împotriva epidemiei de Ebola din Africa de Vest. Sprijinul acordat de UE va fi canalizat prin OMS, care furnizează echipamente și consultanță instituțiilor din domeniul sănătății, precum și coordonarea și supravegherea epidemiologică; organizația Medici Fără Frontiere (MFF), care sprijină managementul clinic de cazuri, inclusiv izolarea pacienților, și care oferă totodată sprijin psiho-social și pentru urmărirea cazurilor suspecte; Federația Internațională a Crucii Roșii și Semilunii Roșii, pentru a promova conștientizarea comunității, măsuri preventive de igienă și înmormântarea în condiții de siguranță a victimelor virusului Ebola.
Epidemia de Ebola are efecte devastatoare în Guineea, Liberia și Sierra Leone. Până în prezent au fost identificate 1.201 de cazuri și există 672 de decese, inclusiv mulți lucrători în domeniul sănătății. Riscul de răspândire în Europa a virusului este scăzut în prezent, întrucât cele mai multe cazuri sunt în zone îndepărtate din țările afectate, iar cei care sunt bolnavi sau în contact cu boala sunt încurajați să rămână izolați. Cu toate acestea, Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) supraveghează situația și a emis mai multe evaluări de risc rapid ce oferă îndrumări cu privire la procedură în cazul în care sunt depistate cazuri suspecte în UE. Totodată, Organizaţia Aviaţiei Civile Internaţionale (ICAO) şi OMS au programat o reuniune de urgenţă pe tema propagării epidemiei. Compania aeriană panafricană ASKY a anunţat de marţi întreruperea legăturilor pe care le efectuează cu capitalele Liberiei şi Sierra Leone.
PERIOADĂ MARE DE INCUBARE Epidemia a început la începutul anului, în Guineea, după care s-a extins în Liberia şi apoi în Sierra Leone. Virusul Ebola se transmite prin contact direct cu sângele, lichidele biologice sau ţesuturile persoanei infectate. Febra hemoragică pe care o provoacă se manifestă prin hemoragie, vomă şi diaree. Rata mortalităţii bolii este cuprinsă între 25 şi 90% în cazul oamenilor şi nu există tratament sau un vaccin omologat împotriva ei. Printre victime este și un cetățean american, consultant al Ministerului de Finanțe din Liberia, care a participat la o conferință desfășurată la Lagos, în Nigeria. Acest lucru este foarte îngrijorător și este un prim semnal că măsurile de limitare a zonei infecției ar fi eșuat. Patrick Sawyer, de 40 de ani, ar fi contractat virusul în Liberia, iar apoi a călătorit în Nigeria. Bărbatului i s-a făcut rău în timpul călătoriei dinspre Nigeria spre Liberia, fiind internat în stare gravă pe 20 iulie. Cinci zile mai târziu s-a consemnat decesul.
SEMNE BANALE?! Infecţia cu virusul Ebola începe ca o răceală banală, dar continuă cu sângerări interne şi externe, dureri şi iritaţii. Temperatura ridicată, dureri de cap şi un gât iritat sunt primele semne că virusul Ebola intră în corp, atacând celulele sistemului imunitar şi lăsând în acelaşi timp impresia că este vorba de o răceală banală. Pe măsură ce boala progresează, ochii victimelor se înroşesc pentru că vase mici de sânge se sparg, provocând sângerare din ochi, urechi, gură şi alte orificii. Virusul distruge aceleaşi celule ca şi cele ţintite de HIV, deşi infecţia cu Ebola este mai agresivă, eliminând celulele din sistemul imunitar aflate în formare. Perioada de incubare este cuprinsă între două şi 21 de zile, crescând riscul extinderii bolii.