Judecătorul Alexandru Bogdan Arhip, din Judecătoria Constanţa, s-a pronunţat în dosarul în care Diana Lilia Bandrabur, medic psihiatru în cadrul Secţiei Exterioare de Psihiatrie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, a fost trimisă în judecată de procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Medicul a fost suspectat de săvârşirea infracţiunilor de fals intelectual în formă continuată (115 acte materiale), complicitate la înşelăciune în formă continuată (115 acte materiale), abuz în serviciu în formă continuată (115 acte materiale) şi complicitate la uz de fals în formă continuată (115 de acte materiale). Dosarul se află la Judecătoria Constanţa din data de 5 septembrie 2016, iar judecătorul Alexandru Bogdan Arhip, din Judecătoria Constanţa, învestit cu soluţionarea cauzei, a acordat 15 termene.
Pe data de 6 septembrie, magistratul a constatat legalitatea şi temeinicia măsurii preventive a controlului judiciar, pe care a menţinut-o, faţă de Bandrabur. Totodată, judecătorul Arhip a dispus „încetarea obligaţiei de a nu mai exercita profesia de medic psihiatru în cadrul Secţiei Exterioare Psihiatrie din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa stabilită prin Ordonanţa nr. 549/P/2014 a PICCJ din data de 20 iulie 2016, de la data rămânerii definitive a prezentei încheieri“.
Pe data de 29 septembrie 2016, instanţa a constatat competenţa Judecătoriei Constanţa, legalitatea administrării probelor, a efectuării actelor de urmărire penală în dosarul nr. 549/P/2014 şi a sesizării instanţei cu rechizitoriul emis în acelaşi dosar de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Pe cale de consecinţă, instanţa a dispus începerea judecăţii cauzei privind-o pe Diana Lilia Bandrabur.
Pe data de 28 martie, chiar în ziua în care CSM a decis suspendarea sa din funcţie pentru o perioadă de trei luni, judecătorul Alexandru Bogdan Arhip s-a pronunţat în prezenta cauză.
Magistratul a dispus achitarea medicului psihiatru Diana Lilia Bandrabur faţă de infracţiunile de fals intelectual în formă continuată (115 acte materiale), complicitate la înşelăciune în formă continuată (115 acte materiale), abuz în serviciu în formă continuată (115 acte materiale) şi complicitate la uz de fals în formă continuată (115 acte materiale). Instanţa a constatat încetată de drept măsura preventivă a controlului judiciar luat şi menţinut faţă de medicul psihiatru Diana Lilia Bandrabur.
Judecătorul Alexandru Bogdan Arhip a respins ca inadmisibilă acţiunea civilă formulată în cauză. Decizia nu este definitivă, aceasta putând fi atacată de procurori la Curtea de Apel Constanţa.
Revenind la dosarul instrumentat de procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, din documentele magistraţilor reiese că, „în perioada 2008-2012, inculpata, în calitate de medic psihiatru în cadrul Secţiei Exterioare de Psihiatrie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, a eliberat mai multe prescripţii medicale compensate integral pentru mai mulţi pacienţi care, în realitate, nu au apelat la serviciile medicale ale medicului respectiv, nu au fost consultaţi de cea în cauză şi nu au beneficiat de medicamentele prescrise de Bandrabur Diana Lilia“.
„Ulterior emiterii de către medicul în cauză a prescripţiilor respective, acestea au fost înmânate reprezentanţilor farmaciilor de pe raza judeţului Constanţa cu care medicul în speţă colabora, fie direct de către cea în cauză, fie prin intermediul altor persoane. La rândul lor, reprezentanţii farmaciilor au înaintat ulterior prescripţiile medicale false Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Constanţa, alături de documentaţia aferentă, solicitând decontarea lor şi înregistrând astfel creşteri ale încasărilor din vânzări. Cele 115 prescripţii medicale emise fără respectarea dispoziţiilor legale au o valoare totală de 115.037 de lei şi au fost eliberate pe numele unor persoane care fie au un alt medic curant, fie nu suferă de boli psihice sau chiar erau decedate la data înscrisă pe reţetă“, se mai arată în actele procurorilor.
Într-un alt dosar, Diana Lilia Bandrabur are calitatea de parte vătămată, iar procurorii DNA susţin că ar fi fost şantajată de comisarul-şef de poliţie Nicu Ion, fostul comandant al Biroului Control Intern, al Centrului de Reţinere şi Arest Preventiv din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Constanţa şi al Poliţiei oraşului Hârşova. De altfel, în această cauză, comisarul-şef de poliţie Nicu Ion a fost condamnat, în ianuarie 2017, la 3,2 ani de închisoare cu executare. Decizia este definitivă şi a fost luată de magistraţii Andreea Ianca şi Dan Iulian Năstase.
Citește și:
Psihiatru acuzat că emitea rețete în fals! Diana Bandrabur, trimisă în judecată!
Psihiatru anchetat pentru că ar fi emis rețete false ani la rând
Pacienţi fictivi, reţete false şi un munte de bani
Medic psihiatru şantajat de fostul şef al Poliţiei Hârşova
Anchetă! Psihiatru constănțean, acuzat că emitea rețete false!