Mediere a Naţiunilor Unite în Orientul Mijlociu

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Mediere a Naţiunilor Unite în Orientul Mijlociu

Externe 17 Noiembrie 2006 / 00:00 597 accesări

În Consiliul Naţiunilor Unite pentru Drepturile Omului s-a votat în favoarea trimiterii une misiuni a organizaţiei în Fîşia Gaza, pe fondul reescaladării violenţei în Teritoriile Ocupate. Autorităţile israeliene par să nu tolereze noi acte de violenţă împotriva propriilor cetăţeni. Premierul Ehud Olmert i-a cerut ministrului Apărării, Amir Peretz, să riposteze faţă de tirurile de rachete ale palestinienilor, ce au provocat, miercuri, moartea unei femei în oraşul Sderot. Totodată, un fost ministru israelian a mers mai departe menţionînd, ieri, extinderea "lichidării cu ţintă precisă" a liderilor mişcărilor palestiniene ai căror activişti sînt implicaţi în tirurile de rachete împotriva teritoriului israelian. Ben Eliezer, fost ministru al Apărării, a făcut aluzie la liderii mişcării islamiste Hamas, ce controlează Guvernul palestinian şi a cărei aripă militară a revendicat tirurile de rachete, la Sderot, în sudul Israelului.

Cum era de aşteptat în acest climat tensionat, negocierile pentru eliberarea militarului israelian, în schimbul predării mai multor prizonieri palestinieni deţinuţi în Israel, au fost suspendate pentru o perioadă de două săptămîni. Purtătorul de cuvînt al Hamas, Ismail Rudwan, a precizat că negocierile mediate de Egipt au fost întrerupte, după ce autorităţile israeliene au respins ultimele propuneri de eliberare a prizonierilor palestinieni în schimbul caporalului Gilad Shalit, capturat de o serie de bărbaţi înarmaţi, într-un raid la graniţa cu Fîşia Gaza, la 25 iunie. Israelul, care refuză să facă vreun comentariu în legătură cu orice negociere în privinţa lui Shalit, a exclus public un astfel de schimb, însă a trimis un reprezentant să discute cu egiptenii. Orice acord cu privire la prizonierii palestinieni îi va fi transmis probabil preşedintelui moderat Mahmud Abbas şi nu grupării Hamas.

"Versiune persană a lui Hitler"

Seria de declaraţii belicoase ale oficialităţilor israeliene a continuat cu un comentariu al vice-premierului Shimon Peres, care a apreciat, joi, că preşedintele iranian personifică "o versiune persană a lui Hitler". Într-o declaraţie făcută postului militar de radio din Israel, Shimon Peres se referă la un "personaj seminevrotic, care a întors lumea pe dos". Israelul, susţinut de Statele Unite, apreciază că sînt necesare sancţiuni internaţionale împotriva Iranului, care refuză să îşi suspende programul de îmbogăţire a uraniului. Statul evreu, care conform experţilor militari străini deţine arsenal militar nuclear, consideră Iranul drept principalul său duşman.

Nici Iranul nu se lasă mai prejos. Preşedintele iranian a declarat, ieri, că ţara sa va face în curînd "ultimul pas" în programul său nuclear. Regimul de la Teheran nu a explicat ce presupune "ultimul pas", însă a anunţat că îşi va continua planurile atomice în pofida cererii Naţiunilor Unite de a renunţa la activităţile de îmbogăţire a uraniului. Totodată, Iranul s-a plîns, miercuri, Naţiunilor Unite, că Israelul îl ameninţă în mod repetat cu bombardamente.



12