Mediul marin, în refacere

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Ziua Internaţională a Mării Negre

Mediul marin, în refacere

Justiție 01 Noiembrie 2012 / 00:00 451 accesări

Marea Neagră a jucat şi joacă, în continuare, un rol important în viaţa comunităţii constănţene. „Pentru noi, constănţenii, Marea Neagră reprezintă o componentă esenţială a vieţii noastre, conexiunile dintre existenţa noastră şi cea a mării fiind numeroase”, a declarat directorul Institutului Naţional de Cercetare şi Dezvoltare Marină (INCDM) „Grigore Antipa” din Constanţa, dr. ing. Simion Nicolaev. Din păcate, în ultimii 35 de ani, situaţia ecologică a Mării Negre s-a înrăutăţit din cauza reziduurilor transportate de râurile din 17 ţări, pescuitului excesiv şi a deversărilor necontrolate de produse petroliere. În România, Turcia, Rusia, Ucraina, Georgia şi Bulgaria, deşeurile solide au fost aruncate direct pe ţărm, iar apele menajere deversate, cu mari cantităţi de substanţe organice, au dus la moartea multor specii de peşti, delfini şi a altor organisme marine, potrivit reprezentanţilor ONG Mare Nostrum. Pentru a lupta împotriva poluării, în 1992, la Bucureşti, a fost semnată Convenţia pentru Protecţia Mării Negre împotriva poluării. „În ultimii ani, lucrurile au început să intre pe un făgaş pozitiv, şi se înregistrează îmbunătăţiri mici ale mediului marin, dar constante. În acest moment există o tendinţă pozitivă de refacere a mediului în Marea Neagră”, a mai spus dr. ing. Nicolaev.

ZIUA MĂRII NEGRE, SĂRBĂTORITĂ DE CONSTĂNŢENI Marea Neagră a fost sărbătorită, ieri, de mediul academic constănţean, precum şi de instituţiile a căror activitate este legată de Marea Neagră. Printre cei care au ales să marcheze momentul se numără şi reprezentanţii Reţelei Universităţilor de la Marea Neagră care, în colaborare cu INCDM, Universitatea „Ovidius”, Universitatea din Sinop, Turcia, Institutul de Oceanografie din cadrul Academiei de Ştiinţe din Bulgaria şi Grupul Aspire, au organizat, ieri, o acţiune ce a avut ca scop evaluarea stadiului actual al Mării Negre şi identificarea oportunităţii pentru iniţierea de acţiuni ale studenţilor în vederea protejării mediului marin şi dezvoltarea durabilă a Mării Negre. Şi elevii Liceului Teoretic „N. Bălcescu” din Medgidia şi ai Şcolii Gimnaziale nr. 7 „Remus Opreanu”, din Constanţa, au organizat o serie de activităţi pentru a marca Ziua Mării Negre.

MAREA NEAGRĂ CONTINUĂ „SĂ MUŞTE” DIN PLAJE În acelaşi context, ieri, la Complexul Muzeal de Ştiinţe ale Naturii Constanţa a fost organizat un seminar în care specialiştii au făcut publice rezultatele ultimelor cercetări privind starea mediului marin. Cercetătorii de la „Grigore Antipa” Constanţa spun că, în 2011, Marea Neagră a căpătat o culoare albastru-turcoaz datorită unor organisme care s-au înmulţit faţă de anii trecuţi, pe fondul schimbării factorilor de mediu. În altă ordine de idei, un raport anual întocmit de specialişti arată că, indiferent de nuanţă, marea continuă „să muşte” din zonele costiere. Directorul ştiinţific de la „Grigore Antipa”, Tania Zaharia, spune că, pe de o parte, rămânem fără plaje, dar pe de altă parte apa ne dă înapoi ce ne ia, întrucât nivelul mării a avut o tendinţă anuală de scădere, de la 40 de cm în ianuarie, la 6,5 în decembrie. Un alt aspect este tendinţa generală de încălzire a apelor mării.



12