Candidatura fostului preşedinte Dmitri Medvedev la postul de premier al Rusiei a fost validată ieri, de Duma de Stat, Camera Inferioară a parlamentului rus, cu 299 de voturi pentru şi 144 împotrivă. Funcţia de premier a rămas vacantă luni, odată cu revenirea lui Vladimir Putin la Kremlin, după alte două mandate de preşedinte deţinute în perioada 2000-2008. Presa a scris anterior că Medvedev şi-ar fi dorit să întrunească susţinerea a cel puţin 300 de deputaţi dar nu a reuşit să convingă Rusia Justă să-i dea voturile. Fracţiunea comuniştilor, a doua ca mărime în Duma de Stat, a anunţat că votează, în mod tradiţional, împotriva candidatului la postul de premier propus de Kremlin. Vladimir Putin a fost validat în 2008 în funcţia de prim-ministru, cu o majoritate absolută de 392 de voturi şi 56 împotrivă, dat fiind faptul că pe atunci, Rusia Justă, proiect al Kremlinului, nu alunecase în opoziţie. Potrivit Constituţiei ruse, şeful Guvernului este desemnat de preşedinte şi validat de Duma de Stat. Vicepremierii şi miniştrii sunt numiţi şi eliberaţi din funcţie de şeful statului, la propunerea premierului. Legea prevede ca premierul să prezinte structura Guvernului spre aprobare preşedintelui, în curs de o săptămână după desemnarea sa în acest post.
Ca şi mentorul său Vladimir Putin, Dmitri Medvedev este originar din Sankt-Petersburg, este licenţiat în drept şi a lucrat după 1990 la primăria capitalei nordice, în timpul edilului de atunci, Anatoli Sobciak. În 1999 a fost invitat la Moscova de acelaşi Putin, pe atunci premier, care l-a desemnat adjunct al şefului aparatului Guvernului, Dmitri Kozak. În 2000, a coordonat staff-ul electoral al lui Putin, la alegerile prezidenţiale. După victoria lui Putin, s-a mutat şi el la Kremlin, devenind prim-adjunct şi, ulterior, şef al administraţiei prezidenţiale. În 2005 a fost numit prim-vicepremier în Guvernul lui Mihail Fradkov. În 2008, la vârsta de 42 de ani, susţinut de Vladimir Putin, a ajuns cel mai tânăr preşedinte al Federaţiei Ruse dar a rămas mereu în umbra liderului forte Vladimir Putin. Deşi avea dreptul să mai candideze pentru al doilea mandat la Kremlin, a fost nevoit să-şi curme ambiţiile prezidenţiale şi, pe 24 septembrie 2011, a anunţat că susţine revenirea lui Putin la preşedinţie. La 4 martie, Putin a fost ales în fruntea statului, cu 64% din voturile ruşilor şi învestit în acest post la 7 mai, în cadrul unei fastuoase ceremonii la Kremlin.
PREŞEDINTE JUCĂTOR Vladimir Putin, abia învestit preşedinte, a participat, luni seara, la un meci de hochei împotriva unei echipe formate din foste legende sovietice, aducând victoria echipei sale de amatori, după ce a marcat două goluri, potrivit unor imagini difuzate de televiziunea rusă, ieri. Purtând un tricou alb cu roşu cu numărul 11, el a trimis pucul în două rânduri în poarta adversarilor. Fiecare gol a fost aclamat de suporteri, între care şi prietenii celui mai puternic om din Rusia, fostul premier italian Silvio Berlusconi şi fostul cancelar german Gerhard Schroeder. Preşedintele Federaţiei Internaţionale de Hochei pe Gheaţă (IIHF), Rene Fasel, a asistat şi el la acest meci. Preşedintele rus, care a promis în februarie 2011 unor sportivi că va învăţa să patineze, potrivit purtătorului său de cuvânt, s-a antrenat în mai multe rânduri, în cursul nopţii, pentru a putea juca hochei. Deţinător al centurii negre la judo, acesta are numeroase apariţii insolite de acest fel. El s-a antrenat, anterior, cu campioni de judo, a pilotat un bombardier dar şi o maşină de Formula 1, în faţa camerelor de luat vederi.
OPOZANŢI ARESTAŢI Doi opozanţi ruşi, liderul Frontului de Stânga, Serghei Udalţov şi blogger-ul anticorupţie Aleksei Navalnîi, au fost arestaţi după ce au organizat un miting în cursul nopţii de luni spre marţi, în apropiere de Kremlin, a declarat, ieri, avocatul lor.