Premierul Rusiei, Dmitri Medvedev, a declarat vineri că regretă faptul că ”administrația Obama îşi încheie mandatul printr-o agonie antirusă, după ce îl începuse cu relansarea cooperării bilaterale”. Declarația a fost făcută ca o referire la expulzarea de către Washington a 35 de diplomaţi ruşi. SUA au anunţat, joi seară, expulzarea a 35 de diplomaţi ruşi, închiderea a două misiuni diplomatice ruse, precum şi sancţiuni vizând oficiali şi entităţi de pe teritoriul Rusiei, pe fondul tensiunilor dintre Washington şi Moscova după pretinsele ingerinţe ruse în campania electorală americană.
În replică la decizia SUA, ministerul rus de Externe a propus, vineri, preşedintelui Vladimir Putin, expulzarea a 35 de diplomaţi americani. ”Bineînţeles că Rusia nu poate să nu răspundă la ofensele de acest tip, reciprocitatea este o regulă în diplomaţie şi în relaţiile internaţionale”, a declarat, vineri, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov. Ministerul rus de Externe şi oficiali ai altor instituţii i-au prezentat preşedintelui rus sugestii privind declararea drept personae non gratae a 31 de diplomaţi ai ambasadei SUA din Moscova şi a patru diplomaţi de la consulatul american din Sank-Petersburg. În plus, Ministerul rus de Externe cere închiderea unui complex de vacanţă şi a unui depozit de aprovizionare din Moscova utilizate de diplomaţii americani.
Serghei Lavrov a catalogat drept lipsite de fundament acuzaţiile administraţiei Obama privind implicarea Rusiei în scrutinul prezidenţial american. ”Administraţia în exerciţiu a SUA, condusă de Barack Obama, atribuie Rusiei toate păcatele grave, încercând să ne acuze de eşecurile proprii în materie de politică externă; acum au formulat noi acuzaţii, lipsite de fundament, conform cărora statul rus s-ar afla în spatele încercărilor de influenţare a campaniei electorale americane, lucru care ar fi condus la înfrângerea candidatului democrat, Hillary Clinton”, a declarat Serghei Lavrov.