Preşedintele rus, Dmitri Medvedev, a discutat, joi seară, cu omologul său cubanez, Raul Castro, la Havana şi au vizitat împreună singura biserică ortodoxă rusă de pe insula comunistă. Primul preşedinte rus care vizitează insula comunistă după opt ani, Medvedev, care a ajuns în Cuba joi după-amiază, a discutat în privat cu Raul Castro, după care celor doi lideri li s-au alăturat şi membrii delegaţiei ruse. Cei doi preşedinţi au mers în centrul vechi al Havanei, unde au vizitat singura biserică ortodoxă rusă de pe insulă, inaugurată în luna octombrie. Preşedintele rus a avut o întrevedere şi cu Fidel Castro, El Lider Maximo care i-a cedat puterea fratelui său. În vîrstă de 82 de ani, Fidel Castro i-a primit, începînd din luna octombrie, pe mitropolitul rus Kirill, care a participat la inaugurarea bisericii ortodoxe ruse, pe preşedintele brazilian, Luiz Inacio Lula da Silva şi pe cel chinez, Hu Jintao, iar acum, pe liderul de la Kremlin.
Dmitri Medvedev a părăsit vineri Cuba, ultima etapă din turneul său în America Latină, în cursul căruia a mers în Venezuela, Brazilia şi Peru, unde a participat la summit-ul Forumului pentru Cooperare Economică Asia-Pacific (APEC). Medvedev a deschis în Venezuela, împreună cu omologul său, Hugo Chavez, liderul mişcării de stînga, antiimperialiste din America Latină, manevrele navale inedite la care participă flotele celor două ţări. Rusia şi-a intensificat, în ultimul timp, relaţiile cu Venezuela şi Cuba, în contextul tensiunilor cu americanii privind proiectul de instalare a unui scut antirachetă în Europa Centrală, zona de influenţă a fostei URSS. În Venezuela, Chavez şi Medvedev au semnat şapte acorduri de cooperare, dintre care unul în domeniul energiei nucleare civile.
Rusia este al zecelea partener comercial ca importanţă al Cubei, cu schimburi comerciale în valoare totală de 363 de milioane de dolari în 2007 şi care ar putea atinge 400 de milioane de dolari în 2008. Moscova a aprobat, la începutul lunii, acordarea unui împrumut de 20 de milioane de dolari Havanei, pentru a cumpăra echipamente ruse în sectorul petrolier, minier şi al transporturilor. În urmă cu cîţiva ani, Rusia a hotărît să suspende negocierile privind datoria Cubei către URSS, estimată la peste 20 de miliarde de dolari şi a acceptat să restructureze o datorie de 162 de milioane de dolari contractată de Havana după căderea Uniunii Sovietice, în 1991. Relaţiile dintre cele două ţări, foarte strînse în perioada Războiului Rece, s-au deteriorat după prăbuşirea URSS, care a antrenat o criză economică gravă în Cuba.