Medvedev şi Obama au semnat noul tratat START

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Medvedev şi Obama au semnat noul tratat START

Externe 09 Aprilie 2010 / 00:00 353 accesări

Preşedintele rus, Dmitri Medvedev şi omologul său american, Barack Obama, au semnat, joi, la Praga, noul tratat START, destinat reducerii armamentului strategic. Noul acord START nu conţine prevederi care să afecteze planurile americane de instalare a unor elemente antirachetă în Europa, deşi se stipulează că ambele ţări se vor consulta în cazul planurilor antibalistice. Documentul prevede efectuarea de verificări pentru controlul dezarmării. Controalele pot fi inopinate dar se presupune că ambele ţări vor avea puncte de control permanente. Semnarea Tratatului a avut loc la Castelul Praga, după care Barack Obama şi Dmitri Medvedev au participat la un dineu cu preşedintele ceh, Vaclav Klaus.

Agenţia France-Presse prezintă principalele puncte ale noului tratat ruso-american pentru reducerea armelor strategice (Strategic Arms Reduction Talks, START), semnat joi. Tratatul prevede reducerea cu 74% a numărului de focoase nucleare deţinute de cele două ţări (comparativ cu limita stabilită prin tratatul START I din 1991) la 1.550. Această cifră corespunde unei diminuări cu 30% a numărului de ogive comparativ cu Tratatul de reducere a arsenalelor nucleare strategice (SORT sau tratatul de la Moscova), semnat în 2002. Tratatul prevede limitarea la 700 a numărului de vectori în uz, precum şi limitarea la 800 a numărului de vectori, rachete intercontinentale, la bordul submarinelor în uz sau nu de fiecare dintre cele două ţări. Textul nu prevede nicio contrângere pentru efectuarea de teste, dezvoltarea sau instalarea de sisteme de apărare antirachetă de către SUA, în curs sau programate. Noul tratat nu împiedică nici proiectele americane în materie de atacuri convenţionale cu rază lungă. Noul tratat preia elemente ale START I şi le adaptează noilor plafoane. Acesta prevede verificări la faţa locului ale instalaţiilor nucleare, schimburilor de date, cât şi a înştiinţărilor reciproce despre armamentul ofensiv şi complexele nucleare. Tratatul are o durată de aplicare de zece ani, începând de la data intrării sale în vigoare şi va putea fi reînnoit pentru o durată maximă de cinci ani. O clauză prevede ca fiecare parte să se poată retrage. Tratatul va intra în vigoare după ratificarea de către Parlamentele celor două ţări.

Preşedintele SUA şi omologul său rus au salutat joi, la Praga, “un eveniment istoric”, o “nouă pagină în relaţiile ruso-americane”, după semnarea tratatului pentru reducerea arsenalelor nucleare. “Acordul va face SUA şi lumea mai sigure”, a insistat Obama. Însă, potrivit Kremlinului, acest tratat nu va fi viabil decât dacă SUA vor limita apărarea antirachetă. În acest context, Obama s-a pronunţat în favoarea unui dialog serios cu Moscova, pe această temă. După criticile Rusiei, SUA au abandonat, în septembrie, planul antirachetă din Europa Centrală, care prevedea instalarea unui radar în Cehia şi a zece interceptoare în Polonia. Administraţia Obama a prezentat un nou proiect, care prevede contracararea rachetelor cu rază scurtă şi medie de acţiune.



12