Ediţia cu numărul cinci a Festivalului şi Concursului de Artă de Avangardă Multimedia „Artensive”, care le-a oferit tinerilor posibilitatea să-şi valorifice potenţialul creativ, a ajuns la final. Evenimentul, organizat de Catedra de Arte Plastice şi Decorative a Facultăţii de Arte din cadrul Universităţii „Ovidius”, a adus în oraşul de la malul Mării Negre, într-un spaţiu expoziţional mai puţin obişnuit, situat pe bulevardul Mamaia, în perioada 2-3 iulie, tineri din Constanţa, studenţi ai Facultăţii de Arte şi absolvenţi, dar şi creatori din alte centre universitare precum Bucureşti şi Iaşi.
La fel ca la ediţiile precedente, „Artensive 05” a fost structurat pe secţiunile: fotografie, design, graphic-design, performing sunet şi imagine şi instalaţie. Tema festivalului „Fragment” este de actualitate în plastica naţională şi internaţională. Tinerii au făcut faţă provocărilor, căutând o locaţie compatibilă cu noutatea şi diversitatea creaţiei, care, şi anul acesta, a acoperit o zonă multimedia experimentală.
„’Artensive ’05’ este o noutate la Constanţa, toate lucrările prezentate sunt de avangardă şi oglindesc destul de bine secolul al XXI-lea, având un caracter anticipativ. Astfel, arta se face purtătoarea unui mesaj concentrat în eul intim al fiecărui creator modelat prin impactul direct cu societatea, de multe ori ostilă artistului. Multe din lucrările prezentate au un caracter minimal, sunt simplificate extrem, purificate la maximum sau transfigurate suprareal”, a subliniat şeful Catedrei de Arte Plastice şi Decorative, conf. univ. dr. Daniela Ţurcanu Caruţiu.
Marele Premiu al Festivalului şi Concursului „Artensive 05” a fost decernat de juriul de specialitate, sâmbătă seară, Melaniei Bărbulescu, studentă în anul I, la Facultatea de Arte a Universităţii „Ovidius\", specializarea Pedagogia Artelor Plastice şi Decorative, care lucrează sub îndrumarea conf. univ. dr. Daniela Ţurcanu-Caruţiu. „Lucrarea ‚Linia vieţii’ porneşte de la puritate până la extrema opusă, idee pusă în valoare de volum şi cromatica aferentă. Lucrarea albă ne duce cu gândul la inocenţă şi puritate, lucrarea a doua ne îndreaptă către compromis şi constrângere, cea de-a treia lucrare la sacrificiu, iar în ultima lucrare se ajunge la stadiul final, la distrugerea formei, la moarte”, a explicat Melania Bărbulescu.
„Ediţia din acest an a ‚Artensive’ a reunit foarte mulţi participanţi, făcând vizibilă o realitate, în care capacitatea de invenţie şi de talent e mai mare ca niciodată. Consider că atât continuitatea acestui festival, cât şi creşterea numărului unor manifestări dedicate autorilor tineri este benefică pentru propria lor dezvoltare, pentru propria lor existenţă, într-o societate care se confruntă cu foarte multe probleme”, a apreciat criticul de artă Alice Dinculescu.
Potrivit prep. univ. drd. Ovidiu Felipov, fondatorul acestui festival cu şi pentru tineri, „Artensive 05” a fost cea mai reuşită ediţie de până acum, din punct de vedere calitativ.