Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, a depus instrumentul de ratificare a Acordului de la Paris privind schimbările climatice, în prezența secretarului general adjunct pentru Afaceri Juridice al ONU, Miguel de Serpa Soares, informează MAE într-un comunicat transmis vineri. Acordul de la Paris a intrat în vigoare la 5 octombrie 2016 și va deveni operațional după 2020.
Conform sursei citate, în cadrul ceremoniei, șeful diplomației române a arătat că formularea și implementarea concertată a strategiilor privind dezvoltarea durabilă și schimbările climatice, la nivel național, corespund angajamentului României ca stat membru UE și ONU, precum și obiectivului nostru de a contribui activ la implementarea mecanismelor Acordului.
Înaltul oficial ONU a subliniat că ratificarea de către România a Acordului de la Paris privind schimbările climatice reprezintă recunoașterea contribuției importante a țării noastre pentru menținerea acestui domeniu pe agenda internațională și consolidarea cooperării între statele lumii în abordarea acestui fenomen.
Totodată, potrivit MAE, ministrul Teodor Meleșcanu a avut o întrevedere cu secretarul general adjunct al ONU, Amina Mohammed, în cadrul căreia a subliniat importanța angajamentelor asumate de statele care au adoptat Agenda 2030, în ceea ce privește eliminarea sărăciei și a foametei, combaterea inegalităților și a injustiției, precum și adoptarea unor măsuri active privind protecția mediului înconjurător, în concordanță cu cele trei domenii ale dezvoltării durabile: economic, social și mediu. A subliniat că politica națională de cooperare pentru dezvoltare reprezintă principalul instrument prin care România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene și donator de asistență oficială pentru dezvoltare, își îndeplinește angajamentele privind dezvoltarea durabilă asumate în plan extern, precizează sursa citată.
La rândul său, secretarul general adjunct al ONU, Amina Mohammed, a exprimat apreciere pentru depunerea instrumentului de ratificare a Acordului de la Paris privind schimbările climatice, precum și pentru atenția constantă acordată de România implementării Agendei 2030 privind dezvoltarea durabilă.
"Chestiunile păcii și securității internaționale au fost abordate de ministrul Afacerilor Externe în întâlniri separate cu secretarul general adjunct pentru afaceri politice, Jeffrey Feltman, și cu secretarul general adjunct pentru operațiuni de menținere a păcii, Jean-Pierre Lacroix. Au fost abordate temele de interes prioritar pentru România, respectiv întărirea capacităților ONU în domeniul misiunilor de menținere a păcii, cooperarea dintre ONU și organizațiile regionale în asigurarea păcii și securității internaționale, precum și creșterea profilului Consiliului de Securitate ca for de prevenire și acțiune proactivă în soluționarea situațiilor de criză", se arată în comunicatul MAE.
În context, potrivit MAE, interlocutorii au salutat interesul manifestat de România pentru o implicare activă în acțiuni de diplomație preventivă și mediere prin intermediul ONU. De asemenea, au apreciat rolul pe care România îl deține în asigurarea stabilității regionale și aportul substanțial și diversificat adus de țara noastră de-a lungul timpului în misiunile de pace ale ONU.
De asemenea, ministrul Teodor Meleșcanu a avut o întâlnire bilaterală cu Miroslav Lajcak, în noua calitate de președinte al Adunării Generale, cei doi oficiali reiterând necesitatea promovării unui multilateralism eficace, cu recunoașterea rolului central al ONU.
"Consolidarea acestor contacte și inițierea unui dialog aprofundat la nivelul ONU de către șeful diplomației române corespund obiectivului prioritar al României de creștere a vizibilității candidaturii României la Consiliul de Securitate în rândul statelor membre ONU", subliniază MAE.