Meleşcanu vrea să înlocuiască TAB-urile din armată

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Meleşcanu vrea să înlocuiască TAB-urile din armată

Justiție 02 Septembrie 2008 / 00:00 829 accesări

Un militar român a fost ucis şi alţi patru au fost răniţi duminică, în jurul orei 10.00, în Afganistan. În urma acestei tragedii, reacţiile în presa românească nu au întîrziat să apară. Controversele sînt legate mai ales de starea tehnicii de luptă şi a echipamentului cu care sînt înzestraţi militarii noştri trimişi în zone de conflict. În cadrul acestor dispute, ministrul Apărării a recunoscut că TAB-urile româneşti nu sînt \"perfect adaptate\" misiunilor din Afganistan şi Irak şi a anunţat că, pînă la începutul anului viitor, vor ajunge primele zece transportoare noi, tip Piranha III C8x8, în teatrele de operaţiuni. Totuşi, ministrul Apărării spune că TAB-ul care a trecut duminică peste un dispozitiv exploziv improvizat a rezistat deflagraţiei. \"Dispozitivul exploziv improvizat a explodat exact sub transportorul amfibiu blindat, dar vreau să spun că nu i-a provocat niciun fel de daune, nu a străpuns blindajul şi toate rănirile militarilor au survenit ca urmare a răsturnării acestui TAB\", a spus Meleşcanu. Potrivit ministrului, protecţia militarilor dislocaţi în teatrele de operaţii rămîne principala grijă a MAp. \"Protecţia militarilor este principala noastră preocupare, însă nu e vorba numai de dotare şi transportoare. Protecţia înseamnă multe altele, cum ar fi pregătirea militarilor, respectarea consemnelor pe care ei le au în misiune şi folosirea unor sisteme care să ne permită să avem din timp informaţii despre amplasarea de obiective, să ţinem legătura cu celelate unităţi care îşi desfăşoară activitatea în zonă pentru a preveni pe cît posibil o nenorocire\", a mai spus Meleşcanu.

Achiziţii cu scandal

Cu toate acestea, nici achiziţionarea noilor transportoare Piranha III C8x8 nu a fost scutită de probleme. Armata română a achiziţionat 31 de blindate, cu 60 de milioane de euro. Firma Mowag se obliga să livreze în primul an de la semnarea contractului, adică în 2007, zece transportoare, iar în următorii trei ani, cîte şapte transportoare pe an. Termenele nu au fost respectate. Chiar dacă au apărut întîrzieri în livrarea produselor şi probleme grave în momentul recepţiei primului lot de transportoare, Ministerul Apărării a pus la punct un alt plan de achiziţii de amfibii blidate, cu bătaie lungă, pînă în 2025. Programul ar urma să se deruleze în două etape: în perioada 2009-2015 să fie achiziţionate 250 de vehicule, iar în perioada 2015-2025, alte 320, iar afacerea atinge pragul de un miliard de euro. Specialiştii au înregistrat, în timpul testelor, depăşiri ale nivelul de radiaţii admis la cablajul turelei. O altă problemă gravă s-a descoperit la sistemul de ochire şi precizia loviturilor care prezintă abateri, cu o rază de împrăştiere care s-a accentuat pe măsură ce s-a încercat reglarea. Tot atunci, specialiştii au constatat şi anomalii la trapa mecanicului conductor care, dacă este deschisă complet, nu permite rotirea completă a turelei.

31 de victime

Trupele româneşti dislocate în Irak şi Afganistan au în dotare TAB-uri de diferite tipuri, produse la Automecanica Moreni, unele dintre ele fiind modele cu o vechime de peste 20 de ani. Conform declaraţiilor lui Meleşcanu, TAB-urile româneşti au fost gîndite conceptual pentru alt tip de operaţiuni şi nu sînt “perfect adaptate” la misiunile de patrulare exercitate în Afganistan şi Irak, motiv pentru care au fost comandate transportoare noi. Meleşcanu a adăugat că primele zece transportoare amfibii de fabricaţie elveţiană vor sosi în ţară pînă la sfîrşitul anului: ”La începutul anului viitor, toţi românii care vor patrula în teatrele de operaţiuni o vor face cu noi transportoare”. În urmă cu două zile s-a înregistrat al optulea deces în Afganistan de la implicarea României în operaţiunile militare din această ţară, în afara celor 24 de răniţi. Ultima pierdere românească în Afganistan data din 13 iunie, cînd un militar român a fost ucis, iar alţi trei au fost răniţi într-un atac cu armament uşor, într-o misiune de patrulare tot pe Autostrada A1 Qalat - Kabul. România are 84 de militari în operaţiunea americano-afgană Enduring Freedom din Afganistan şi 561 de militari în ISAF, forţa multinaţională condusă de NATO. Majoritatea soldaţilor români au baza la Qalat, în provincia Kabul, unde acţionează alături de militari americani, sub comandament britanic, şi unde insurgenţa talibană este mai acerbă decît în alte regiuni ale ţării.



12