După aproape un an de filaj, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) au anihilat una dintre cele mai mari reţele din România, de falsificatori de euro. Gruparea formată din membri ai clanului mafiot Napoli și cetățeni români acționa în Oradea, iar banii falsificați ajungeau în țări din UE. În cursul zilei de joi, procurorii au descins în 15 locații, printre care și sediile unor societăți comerciale. Oamenii legii au descoperit 13 milioane de euro falsificați, matrițe, holograme și alte materiale folosite la contrafacerea de monedă. Potrivit anchetatorilor, gruparea din care fac parte patru cetățeni italieni și un român a falsificat, în decurs de un an, bancnote din cupiura de 20, 50 și 100 de euro, prin intermediul unei firme aparținând italianului R.V., folosind ca tehnică de tipărire/contrafacere metoda „offset“. „Sub coordonarea suspectului R.V., membrii grupului procurau hârtia și vopselurile, precum și celelalte materiale necesare asigurării elementelor de siguranță ale falsului și tipăreau bancnote contrafăcute la o locaţie din județul Bihor. Ulterior, banii falsificați în cantități mari erau depozitați la sediile altor societăți comerciale, fiind apoi transportați și distribuiți în țările UE“, se arată într-un comunicat de presă remis de DIICOT. Peste 20 de persoane au fost escortate la audieri.
BANCNOTE ARSE ȘI RUPTE Perchezițiile anchetatorilor vin la două zile după ce autoritățile italiene au descoperit pe teritoriul Italiei un tir care transporta aproape 19 milioane de euro falși. Banii erau depozitați în cutii peste care erau puse materiale de papetărie. „Banii contrafăcuți fuseseră expediați de o firmă din România ce aparține italianului RV - suspectul fiind, de altfel, arestat în Italia, lângă Milano“, au precizat procurorii. Membrii grupării au încercat să șteargă urmele, însă a fost prea târziu. Anchetatorii au descoperit la banda de sortare a unei gropi de gunoi din Oradea aproximativ 55.000 de bancnote de 50 de euro, despre care există suspiciuni că ar fi false. Mai mult, la o altă locație, oamenii legii au descoperit bancnote arse și rupte, în valoare de aproape 2,5 milioane de euro. Cei patru italieni și românul sunt acuzați de comiterea infracțiunilor de constituire de grup infracțional organizat, falsificare de monede, falsificare de valori străine, deţinerea de instrumente în vederea falsificării de valori.
MAFIA DIN ITALIA În urmă cu două luni un alt cetățean italian și un român, administratorii gropii de gunoi de la Glina, de la periferia Bucureştiului au fost arestați pentru infracțiunea de tentativă la spălare de bani. Potrivit unor surse, împreună cu alți patru cetățeni italieni, aceștia ar fi înființat societăți comerciale cu scopul de a spăla circa 300 milioane de euro, sumă provenită din activități criminale ale mafiei siciliene. Cel care s-ar afla şi în spatele firmelor care administrează groapa de gunoi Glina şi groapa de gunoi de la Albeşti, din Mangalia, ar fi Massimo Ciancimino, fiul fostului primar din Palermo.