Academia Oamenilor de Ştiinţă din România (AOSR), instituție de for public, for național, de consacrare științifică, ar putea avea un statut similar Academiei Române, prin schimbarea denumirii în Academia de Ştiinţe și prin creşterea salariilor printr-un „spor de importanţă naţională”, la fel ca cel aplicat Academiei Române și Insitutului Cultural Român, şi eliminarea interdicţiei de a purta titlul de academician. Toate aceste deziderate se regăsesc într-o propunere legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 31/2007 privind reorganizarea şi funcţionarea AOSR.
„Academia Oamenilor de Ştiinţă din România îşi reia denumirea sub care a fost constituită şi a funcţionat în perioada 1935-1948 şi anume Academia de Ştiinţe din România, fiind continuatorul și unicul legatar al acestei instituții și al Asociației Oamenilor de Știință din România, înființată prin Hotărârea Consiliului de Miniștri nr. 1.012 din 30 mai 1956”, se arată în unul din articolele propunerii legislative pentru modificarea şi completarea Legii nr. 31/2007 privind reorganizarea şi funcţionarea AOSR.
Iniţiativa depusă la Senat mai prevede abrogarea alineatului 7 al articolului 5 din actuala lege, care prevede că membrii acestui for nu pot purta titlul de academician.
Propunerea legislativă detaliază, la articolul 3, atribuţiile pe care le are Academia, printre cele introduse fiind dreptul de a organiza cursuri de calificare profesională, posibilitatea de a elabora acte normative din domeniul său de activitate, dar și decernarea de diplome și premii pentru realizări deosebite în domeniul științelor.
„Filiala este condusă de un preşedinte, membru titular al ASR, remunerat la nivelul funcţiei de director, ales prin vot de adunarea generală a membrilor filialei. Mandatul preşedintelui este de 4 ani, putând fi reales. Numărul mandatelor nu este limitat”, se mai prevede în proiectul de lege.
În „Expunerea de motive” se precizează că, având în vedere că instituţia este una dintre academiile din România cu rol de importanţă naţională, personalul din aparatul propriu ar trebui să beneficieze de un spor de importanţă naţională, la fel ca cel aplicat Academiei Române şi Institutului Cultural Român.
Proiectul de lege este susţinut de 42 de parlamentari de la toate grupurile politice, cu excepţia ALDE.
Filiala Constanța a AOSR, condusă de prof. univ. dr. Victor Ciupină - succesorul primului președinte, regretatul arheolog Adrian Rădulescu -, este una dintre cele mai vechi filiale ale asociației. În 2015, ea număra 14 membri: opt titulari, doi membri onorifici, doi corespondenți și doi membri asociați.
Citește și:
Trei membri noi primiți în Academia Oamenilor de Știință din România - Constanța