Membrii Comisiei de Fond Funciar de la Nana, urmăriţi penal

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Anchetă extinsă a Parchetului General

Membrii Comisiei de Fond Funciar de la Nana, urmăriţi penal

Politică 05 Iulie 2014 / 00:00 819 accesări

"PR" PREZIDENȚIAL Comuna Nana, din județul Călărași, a devenit cunoscută după ce șeful statului s-a lăudat că familia sa a cumpărat aproape 300 de hectare de teren agricol în zonă. La scurt timp, pemepista Elena Udrea s-a dus și ea acolo să achiziționeze niscaiva pământ, anunțând, cu surle și trâmbițe, că va fi vecină de tarla cu Traian Băsescu. Cea mai mare reclamă a fost însă făcută de șeful statului, care ne-a mărturisit, la oră de maximă audiență, că a beneficiat de ajutorul unui consilier prezidențial plătit de stat pentru a negocia prețul şi a încheia afacerea. Să mai amintim că funcționarii publici nu ar trebui să folosească resursele statului într-o afacere privată? Dar, când te cheamă Băsescu, se vede treaba că orice este permis. O comisie parlamentară a analizat retrocedările din zonă, a audiat zeci de persoane, l-a chemat la audieri pe consilierul prezidențial (care a strâmbat din nas și a refuzat să dea explicații) și, la final, membrii forului parlamentar au descoperit că la Nana s-au făcut retrocedări ilegale.

135 DE INFRACȚIUNI Și Corpul de control al prim-ministrului a descoperit nereguli în zonă şi a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ). Însă lucrurile s-au mișcat cu greu. Pentru început, s-a declanşat urmărirea penală a opt funcţionari publici locali (printre care se află primarul localităţii Nana, Gheorghe Dobre, şi viceprimarul Georgică Stolea), care au făcut parte din Comisia de Fond Funciar. Vineri, procurorii au anunțat că au dispus, prin ordonanță, extinderea urmăririi penale față de șapte membri ai Comisiei de Fond Funciar. Celor acuzați li se impută nu mai puțin de 135 de infracțiuni privind terenuri retrocedate ilegal mai multor persoane. Potrivit probatoriului, membrii Comisiei de Fond Funciar de la Nana “nu au îndeplinit acte sau au îndeplinit acte în mod defectuos în legătură cu reconstituirea/constituirea dreptului de proprietate asupra unor terenuri revendicate de mai multe persoane, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de avantaje/foloase necuvenite, fapte care au cauzat prejudicierea domeniului privat al statului cu valoarea terenurilor retrocedate contrar dispoziţiilor legale“. Cei șapte sunt acuzaţi că au emis titluri de proprietate pe numele lor sau ale unor persoane (rude și afini) care nu aveau dreptul la ele. „La baza emiterii titlurilor de proprietate au stat înscrisuri falsificate (printre care şi certificate de stare civilă), prin contrafacerea conţinutului şi folosirea de formulare tipizate elaborate în afara cadrului legal”, arată procurorii.

SUSPICIUNI Infracţiunile celor șapte au fost comise până în 2010, iar fiica preşedintelui, Ioana Băsescu, a achiziţionat în 2013 terenul rezultat în urma comasării unor suprafeţe retrocedate în mod suspect. Se pare că circa 60 de hectare din cele 290 cumpărate de Ioana au fost retrocedate ilegal. Mai mult, membrii Comisiei "Călărași" au descoperit că firma italiană de apartament cu care s-a încheiat tranzacţia era declarată inactivă la Fisc de circa 13 luni la momentul respectiv, ceea ce face ca acel contract de vânzare-cumpărare a pământurilor să fie nul. Procurorul-şef al Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din PICCJ, Camelia Sutiman, a cerut recent Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor să pună la dispoziţie toate documentele pe care Comisia le-a analizat şi raportul acestui for.



12