Eu, Băsescu Voievod, am vândut România ca pe o mare Flotă, pe 20 de miliarde de euro, în tranşe, după bunul plac al inimii mele şi pe măsura pungii şi nu mă las până nu primesc toţi banii. Aşa ar trebui să înceapă Memorandumul suplimentar de Înţelegere convenit de România cu FMI şi UE, chintesenţa celor mai draconice măsuri cu care românii au luat contact vreodată. Astfel, pentru a mai primi bani de la Europa, Guvernul s-a angajat, potrivit Memorandumului, să dea afară sute de mii de bugetari, să mătrăşească ajutoarele sociale, să interzică pensionarea pe caz de boală (români, timp de şase luni nu aveţi voie să vă îmbolnăviţi! Am zis!), să radă de pe faţa Pământului jumătate din spitalele României, să impoziteze cam tot ce se poate impozita şi, evident, să mărească taxele dacă aceste măsuri nu vor fi suficiente (şi nu vor fi!). Cu alte cuvinte, pielea românului va fi jupuită toată, fără milă, în speranţa că, până la anul, va creşte alta, care, la rându-i, să poată fi jupuită căci… dacă în 2010, Guvernul României nu a fost în stare să returneze 13 miliarde de euro, cum va reuşi, în 2011, să dea înapoi 20 de miliarde de euro?
Măsuri agreate de FMI sau cum rămâne Băsescu cu ţara goală
Menţionăm că Memorandumul suplimentar de Înţelegere convenit de România cu FMI şi UE conţine toate aşa-numitele măsuri anticriză, vehiculate în ultimele zile „pe surse” şi despre care însuşi preşedintele reales, Băsescu, crede sincer că vor scoate ţara la liman sau - credem noi - o vor face să naufragieze. Vi le prezentăm în continuare!
SALARII DE LA BUGET. Pentru sistemul bugetar, fondul de salarii va fi limitat, anul viitor, prin disponibilizarea a peste 140.000 de angajaţi până la începutul lui 2011. Anul acesta, salariile vor fi reduse cu 25%. De asemenea, începând cu 1 iunie 2010, se vor reduce sau vor dispărea în totalitate sporurile şi alte plăţi de natură salarială pentru toţi salariaţii din sectorul public. Cel de-al 13-lea salariu aferent acestui an va fi, şi el, eliminat.
IMPOZITE LA TICHETELE DE MASĂ ŞI DOBÂNZILE LA DEPOZITE BANCARE. Guvernul va extinde baza de impunere pentru impozitul pe venit incluzând şi tichetele de masă, veniturile din câştigurile de capital, inclusiv dobânzile la depozitele bancare şi plăţile compensatorii. Mai mult, pentru a consolida stabilitatea financiară (?), autorităţile române s-au angajat să nu promoveze proiectul legii insolvenţei personale, care ar submina disciplina în materie de creditare.
PENSIONAREA PE CAZ DE BOALĂ, INTERZISĂ. În încercarea disperată de a-şi acoperi incompetenţa din anii trecuţi, guvernanţii au interzis românilor să se mai îmbolnăvească în următoarele şase luni. Ministrul Muncii Mihai Şeitan a declarat că, în discuţiile cu reprezentanţii FMI, s-a mers pe ideea îngheţării pensionărilor anticipate pentru şase luni, începând cu 1 iunie, până la sfârşitul acestui an. Pensiile de invaliditate vor fi acordate numai dacă au fost aprobate în prealabil de echipe de evaluare medicală din Ministerul Muncii. Pentru ca circul să fie complet, Guvernul se angajează să introducă un impozit pe cifra de afaceri planificată pentru distribuitorii de medicamente.
SUMA FIXĂ PENTRU CREŞTEREA COPILULUI. Indemnizaţia pentru creşterea copilului ar putea reveni la o sumă fixă, renunţându-se astfel la 85% din media veniturilor realizate pe ultimele 12 luni. Măsura a fost luată în considerare de autorităţi pentru că s-a ajuns la concluzia că banii plătiţi în prezent pentru indemnizaţia de creştere a copilului reprezintă o sumă prea mare, în condiţiile bruştei supereconomii. Potrivit Agenţiei Naţionale pentru Prestaţii Sociale, în martie 2010, 193.004 de persoane beneficiau de indemnizaţie, plăţile efectuate totalizând 189.883.868 de lei.
ALOCAŢII. Guvernul analizează posibilitatea ca mai multe indemnizaţii sociale, printre care alocaţiile pentru copii şi cele pentru persoanele cu handicap, să fie impozitate cu 15%, pentru reducerea cheltuielilor bugetare. Nici alocaţia pentru familia monoparentală şi alocaţia complementară pentru copii nu au scăpat, Guvernul angajându-se să le reducă sau să le direcţioneze \"mai bine\".
VÂNDUT, ÎNCHIS, PRIVATIZAT. În Memorandumul cu pricina, Guvernul s-a angajat ca Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului să finalizeze în 2010 vânzarea celor 18 companii mici aflate integral în portofoliu şi să cedeze participaţiile minoritare deţinute în cel puţin 150 companii. Pentru aprobarea eliberării următoarei tranşe din miliardele europene, Guvernul a promis că va lichida Termoelectrica prin separarea activelor viabile şi va închide restul companiei până la finele lunii martie 2011, precum şi că va privatiza Compania CFR Marfă până la finele lunii martie 2011. Guvernul va reactiva \"în mod agresiv\" programul de privatizare, mai ales în domenii precum industria, energia, transportul, turismul şi agricultura. \"În cele din urmă, vom retrage treptat subvenţiile pentru extracţia de cărbune până la finele anului 2010 şi vom elabora o strategie de exit care să fie desfăşurată pe următorii cinci ani\", se arată în document. Amintim, dacă mai este cazul, că, la CFR Marfă, Executivul a aplicat deja un program de reducere a personalului, cu 10.300 de angajaţi, din care primii 4.000 de salariaţi au fost disponibilizaţi la începutul lunii martie.
VOR CREŞTE ŞI TAXELE ŞI IMPOZITELE. Guvernul s-a angajat să crească veniturile bugetare inclusiv prin majorarea taxelor şi impozitelor dacă măsurile de reducere a cheltuielilor, convenite în negocierile cu instituţiile financiare, nu vor fi puse în aplicare până în iunie sau nu dau rezultate.
IT, IMPOZITAT PE VENIT. Guvernul impune eliminarea scutirilor de la impozitul pe venit al programatorilor în domeniul IT. Măsura propusă de Guvern cu privire la eliminarea scutirilor de la impozitul pe venit va duce la plecarea din ţară a companiilor multinaţionale din domeniu şi implicit a specialiştilor, a declarat, ieri, preşedintele Asociaţiei Patronale a Industriei de Software şi Servicii, Liviu Drăgan. \"Această măsură este o eroare\", explică el.
Reacţii pe măsură
1.000 DE OAMENI VOR PICHETA ZILNIC GUVERNUL. Liderii sindicali ai marilor confederaţii şi federaţii din toate domeniile au hotărât, ieri, ca, în fiecare zi, 1.000 de bugetari, fie ei profesori, agricultori, angajaţi ai administraţiilor locale, cadre sanitare etc. să picheteze Guvernul. Pe 19 mai, în Piaţa Universităţii, se va aduna toată România. \"Este nevoie de o mobilizare fără precedent pentru a stopa măsurile haotice luate de Guvern. Vom scoate în stradă sute de mii de români dacă nu reuşim să convingem actuala guvernare de faptul că nu este nevoie să reducem salariile cu 25% şi pensiile cu 15%\", a precizat vicepreşedintele Cartel Alfa, Petru Dandea. Preşedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a precizat că \"e puţin probabil să plece cei cu salarii mari, de unde rezultă că vor pleca tot cei cu salarii mici\" şi a cerut Executivului \"să disponibilizeze toţi directorii din deconcentrate angajaţi pe criterii politice şi limitarea la maximum doi secretari de stat pentru fiecare minister\". Preşedintele CNSLR Frăţia, Marius Petcu, a afirmat că sindicatele vor contesta la Curtea Constituţională toate deciziile luate de Guvern. Toate federaţiile din Educaţie vor organiza în zilele de 11, 12, 13, 18, 19 şi 20 mai 2010 acţiuni de pichetare în faţa Palatului Parlamentului.