Pasionaţii de frumos care doresc să adauge un plus de lumină şi culoare griului cotidian sunt aşteptaţi la Muzeul de Artă, pentru a admira o expoziţie-eveniment în care vedetă este sculptura. Creaţiile sunt realizate de doi artişti bucureşteni consacraţi, care şi-au făcut din sculptură un crez şi un mod de a trăi armonios: Ana Zoe Pop şi Cristian Pentelescu. Amplasate în prima sală de la parterul muzeului constănţean, creaţiile în bronz şi marmură ale lui Cristian Pentelescu deschid „drumul” către „Memoria amprentei”, imortalizată de Ana Zoe Pop în bronz, dar şi în desenele care potenţează forţa de expresie a sculpturilor sale de inspiraţie creştină.
Expoziţia celor doi sculptori bucureşteni a fost vernisată, vineri, de directorul Muzeului de Artă, Doina Păuleanu. Mult mai rare şi mai costisitoare decât cele de pictură, expoziţiile de sculptură reprezintă un adevărat eveniment pentru cei care apreciază culoarea, dar şi forma. „Arta, în general, mai ales sculptura în bronz, necesită investiţie. E un drum costisitor de la modelat în lut, gips şi transpunere în material definitiv, bronz. Din păcate, piaţa de artă de la noi nu funcţionează, iar colecţionarii nu cumpără artă contemporană, ci artă consacrată, pe care o consideră o investiţie sigură”, spune sculptorul Cristian Pentelescu, care a adus la Constanţa lucrări din ultimii trei ani de creaţie.
„CONCEDIUL MEU ESTE ÎN ATELIER” Chiar dacă satisfacţiile materiale nu sunt întotdeauna mulţumitoare, crezul în arta sa este ceea ce îl motivează pe un artist să meargă mai departe. „Eu îmbin mereu sculptura cu desenul şi cu pictura. Îmi place foarte tare să desenez, să lucrez. Nu cred că pot face altceva, deoarece nu ştiu să merg în discoteci, nu ştiu să merg în concediu. Concediul meu este în atelier. Îmi place foarte tare acolo. Nu simt oboseala când lucrez acolo. Ştiu că fiecare zi trebuie punctată prin ceva. Trebuie să laşi în urma ta un mic semn, zilnic, să ai bucuria de a face ceva”, spune Ana Zoe Pop. Lucrările inspirate din Biblie, la fel ca şi desenele sale, reunite sub genericul „Memoria amprentei”, transmit această pasiune pentru creaţie.
„EU TRĂIESC ÎN TIMPUL VECHI” „Mă duc la atelier, mă duc şi la şcoală, la Politehnică, acolo unde predau modelare design. Este o plăcere să vezi că tinerii vor să afle. Am crezut că generaţia aceasta tânără nu mai vrea să aibă de-a face cu Phidias. E o bucurie că măcar o dată pe săptămână, când mă duc la şcoală, vorbesc despre artă, iar în restul zilelor o fac. Eu trăiesc în timpul vechi. Nu am de-a face cu timpul nou, în care oamenii se ceartă pentru orice. Cultura contează în acest timp, pentru că ai ce face: te plictiseşti, „te duci” la Marc Aureliu, la Platon, la Socrate, ai cu cine te împrieteni”, a mărturisit Ana Zoe Pop.