Meniul zilei, la Costineşti: hamsii “răsprăjite” la soare, cârnaţi expiraţi!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Pericol public!

Meniul zilei, la Costineşti: hamsii “răsprăjite” la soare, cârnaţi expiraţi!

Eveniment 06 August 2013 / 00:00 1237 accesări

Vremea excelentă din ultimele zile a adus pe litoralul românesc un număr impresionant de turişti veniţi din toate colţurile ţării, dar şi din străinătate, spre bucuria agenţilor economici, fie din sectorul de cazare, fie din cel alimentar. Dacă unii se întrec în servicii şi oferă oaspeţilor printre cele mai bune condiţii de cazare şi cele mai bune bucate, preparate în condiţii impecabile, alţii, însă, nici măcar nu ar merita să-şi desfăşoare activitatea. Mai mult decât atât, constituie pericol public! Încă mai sunt unităţi de cazare care arată deplorabil, cu mobilier vechi, rupt, mochete tocite de trecerea timpului, murdare şi decolorate, geamuri care nici măcar nu se mai închid, cu instalaţiile sanitare defecte, şi exemplele de acest gen pot continua. Şi la capitolul alimentaţie publică există mici agenţi economici care vor să se îmbogăţească „pe spatele” turiştilor care preferă să mănânce din „mers” orice le iese în cale. Chiar nu contează că alimentele sunt comercializate la temperaturi de peste 30 de grade C, sunt ţinute mult şi bine pe tejghele în condiţii total necorespunzătoare. „Şi ce dacă a stat puţin în soare. Peştele este bine prăjit, nu se întâmplă nimic. Şi acasă tot la fel fac...”, este părerea unui turist aflat, ieri, în staţiunea Costineşti. Pentru el prea puţin contează că „este cetăţean european şi are drepturi!”. Este ferm convins că nu i se va întâmpla nimic dacă mănâncă din produsele gătite şi depozitate în condiţii total improprii, aşa cum au apreciat chiar comisarii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului (ANPC) prezenţi, ieri, în cadrul Comandamentului Litoral 2013, în Costineşti, la o amplă acţiune de control.

SĂ MOARĂ ŞI CAPRA VECINULUI... În apărare, unii agenţi economici ţipau de mama focului ca echipele de control să meargă şi la alte puncte de vânzare, să vadă că toţi procedează la fel, şi că, în Costineşti, comercializarea produselor expuse la soare este... la ordinea zilei. „Ar trebui ca tot Costineştiul să fie bolnav. Să fim serioşi, nimeni nu are nimic. Eu tot concediul am mâncat numai de la aceste dughene. N-am nimic, sunt perfect sănătos”, spunea un alt client. Comisarii şi-au desfăşurat, însă, activitatea şi au verificat câteva dintre punctele alimentare cu probleme evidente, după care au luat măsurile impuse, potrivit legislaţiei în vigoare.

CÂRNAŢI EXPIRAŢI DE APROAPE O LUNĂ Unul dintre comisarii ANPC a spus că a descoperit într-o unitate verificată cârnaţi ce aveau termenul de valabilitate depăşit de aproape o lună. Totodată, la o altă unitate au fost descoperite chifle cu termenul de valabilitate depăşit de câteva zile. Reprezentantul unităţii s-a apărat, explicând că produsele oricum nu erau la vânzare şi urmau să fie aruncate.

AMENZI ŞI PRODUSE EXPIRATE DISTRUSE „După acţiunea de ieri, de la Costineşti, au fost aplicate amenzi în valoare de 53 mii lei la zece agenţi economici, au fost retrase din consum şi distruse 29 de kilograme de carne cu termenul de valabilitate depăşit, dar şi ouă care erau depozitate la temperatura ambiantă, fapt interzis prin lege”, a declarat, ieri, preşedintele ANPC, Bogdan Nica, prezent la Costineşti. Totodată, oficialul a precizat că „unii agenţi economici verificaţi aveau la comercializare mărfuri ce aveau afişate doar preţurile, fără gramaj, ceea ce e o practică comercială înşelătoare”.

ACŢIUNILE DE CONTROL VOR CONTINUA: „SUNTEM AICI, VOM MAI ADUCE ŞI ALŢI COLEGI PENTRU CĂ SE ŞTIE CĂ VÂRFUL DE SEZON ESTE LUNA AUGUST”, A DECLARAT PREŞEDINTELE ANPC, LA COSTINEŞTI

La rândul său, comisarul-şef adjunct din cadrul Comisariatului Regional pentru Protecţia Consumatorilor, Dănuţ Culeţu, s-a arătat nemulţumit de faptul că mulţi agenţi economici nu au afişate elemente de identificare la produsele comercializate şi nici preţurile, astfel că informarea consumatorului este deficitară.

În cadrul Comandamentului Litoral 2013 îşi desfăşoară activitatea 21 de comisari, opt din Constanţa şi 13 din ţară. Acţiunea de control se desfăşoară în trei puncte care sunt înfiinţate atât pentru activităţi tematice, cât şi pentru rezolvarea reclamaţiilor consumatorilor. Punctele sunt: Mamaia - la hotel Ovidiu, Neptun - la Mioriţa şi Costineşti - la hotel BTT.



12