Mercur de vânzare

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Mercur de vânzare

Eveniment 09 Ianuarie 2010 / 00:00 24809 accesări

FLAGRANTUL. Magistraţii Tribunalului Constanţa au emis, ieri, mandat de arestare preventivă pe numele unui bărbat din localitatea Tuzla, care a fost prins, joi seară, de ofiţerii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Constanţa (BCCO), în timp ce încerca să-i vândă unui ofiţer sub acoperire peste 11 kilograme de mercur. Florin Pătură a fost reţinut în localitatea Tuzla, pe strada Cimitirului, în urma unui flagrant pus la cale de ofiţerii BCCO Constanţa. În momentul în care acesta s-a apropiat de autoturismul în care se afla cumpărătorul, poliţiştii l-au imobilizat. În urma percheziţiei, oamenii legii au găsit asupra lui Pătură cinci recipienţi din plastic, cu dop, inscripţionaţi “Reactiv Colesterol”, dar şi o sticlă din plastic, ce conţinea 11,115 kilograme de mercur brut. În schimbul cantităţii respective, bărbatul cerea suma de 5.500 de euro. Mercurul a fost predat lucrătorilor Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Constanţa.

ARESTAREA. Întrebat de oamenii legii de unde are mercurul, Florin Pătură a declarat că, în luna noiembrie a anului trecut, a mers la groapa de gunoi din localitatea Eforie Sud, unde a găsit un bidon din plastic. Când s-a uitat cu atenţie la substanţa din sticlă, şi-a dat seama că este mercur. Florin Pătură le-a spus procurorilor că a ascuns recipientul într-o magazie din gospodăria sa. El a recunoscut la audieri că avea de gând să vândă cele 11,115 kilograme în schimbul sumei de 5.500 de euro. Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa au formulat ieri, pe numele suspectului, o propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de trafic de substanţe periculoase, infracţiune pentru săvârşirea cărei Florin Pătură riscă până la 15 ani de închisoare. Oamenii legii spun că bărbatul este recidivist, acesta având la activ o condamnare pentru furt calificat. Poliţiştii continuă cercetările pentru a afla dacă Florin Pătură a acţionat pe cont propriu sau face parte dintr-o reţea mai vastă.

PROFITURI IMENSE. Oamenii legii spun că fenomenul traficului de substanţe periculoase a luat amploare în ultimii ani şi că veniturile obţinute de persoanele implicate în această “afacere” sunt extrem de mari. În plus, numărul furturilor de mercur din unităţile în care substanţa este folosită a crescut în ultima perioadă. În general, kilogramul de mercur se vinde cu preţuri care pornesc de la 1.000 de lei şi variază în funcţie de puritatea substanţei, putând atinge şi pragul de 2.500 de lei. În luna februarie a anului 2007, două persoane au fost reţinute în Portul Constanţa, în timp ce încercau să vândă 250 de grame de mercur alb în schimbul sumei de 1.500 de euro. Întreaga negociere a fost filmată şi supravegheată de mai mulţi poliţişti de frontieră deghizaţi în docheri. În momentul în care s-a încheiat tranzacţia echipa operativă de supraveghere a intervenit şi i-a reţinut pe cei doi traficanţi.



12