Merkel ameninţă statele UE care nu primesc suficienţi migranţi

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Merkel ameninţă statele UE care nu primesc suficienţi migranţi

Externe 10 Septembrie 2017 / 15:00 578 accesări

Cancelarul Germaniei trece la ameninţări în încercarea de a forţa toate statele membre ale Uniunii Europene să adopte acelaşi comportament în ce priveşte migraţia. Țările care nu respectă cotele de atribuire a dreptului de azil în UE ar putea fi lipsite de ajutoare în alte domenii, a avertizat, duminică, cancelarul german Angela Merkel, relatează AFP. „Dacă nu există solidaritate cu privire la migrație, nu poate exista nicio solidaritate în alte domenii, iar acest lucru ar putea fi amar pentru coeziunea europeană”, a declarat dna Merkel ziarului Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.

Remarcile sale sună ca un avertisment pentru unele țări din Europa de Est, care beneficiază de miliarde de euro ca membri ai UE.

Din 2015, Germania a primit peste un milion de solicitanți de azil, mulți dintre ei sirieni, irakieni sau afgani fugind de conflicte și persecuții, ceea ce a făcut ca Angela Merkel să primească laude la nivel internațional, dar și să fie vizată de acuzații xenofobe. În timp ce închiderea granițelor din Balcani și acordul UE-Turcia privind întoarcerea migranților au redus numărul lor de sosiri în Germania, popularitatea Angelei Merkel este în creștere. Partidul său, CDU, este creditat cu 37-40% din voturi, fiind considerat favorit pentru alegerile legislative din 24 septembrie.

Unele guverne din Europa de Est au criticat mecanismul obligatoriu al cotelor de refugiați adoptat de Uniunea Europeană. Prim-ministrul ungar, Viktor Orban, a denunțat joi „violența” mecanismului de cote obligatorii de primire a refugiaților adoptat de UE.

Miercuri, guvernul ungar a denunțatdecizia„iresponsabilă” a justiției europene care a respins plângerile Ungariei și Slovaciei împotriva acestui mecanism de cote obligatorii de refugiați.

Planul european prevede repartizarea a până la 160.000 de persoane în doi ani din Italia și Grecia către alte țări din UE, cu criterii de eligibilitate restrictive - referindu-se la solicitanții care au practic șanse sigure să obțină dreptul de azil, precum sirienii și eritreenii. În aproape doi ani, doar puțin peste 24.000 de solicitanți au beneficiat până acum de acest lucru, în timp ce mai mult de un milion de migranți au debarcat pe coastele celor două țări mediteraneene doar în 2015. Majoritatea și-au continuat drumul spre nordul Europei. Cu toate acestea, pe un ton mai conciliant, Angela Merkel a recunoscut că acordarea dreptului de azil va fi simplificată odată cu consolidarea politicii migratorii fragile a Europei.



12