Merkel făcea saună când s-a deschis Zidul Berlinului

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Merkel făcea saună când s-a deschis Zidul Berlinului

Monden 07 Noiembrie 2009 / 00:00 414 accesări

La ceas aniversar, în Germania se deapănă amintiri despre căderea Zidului Berlinului. Astfel, Angela Merkel, originară din fosta RDG, a ratat deschiderea Zidului Berlinului pentru că, în seara de 9 noiembrie 1989, ca în fiecare seară de joi, cea care avea să devină cancelar al Germaniei reunificate se destindea la saună. ”Am mers la saună la fel ca în fiecare seară de joi, împreună cu o prietenă şi, când am ieşit, postul de frontieră de la Bornholmer Strasse, unul dintre primele deschise în seara de 9 noiembrie, între Berlinul de Est şi Berlinul de Vest, era deschis şi atunci am trecut de cealaltă parte”, a povestit Angela Merkel într-o emisiune difuzată de postul public de televiziune ARD. În acea noapte, în Berlinul de Vest, Angela Merkel, care se amesteca în mulţimea est-germanilor care tocmai escaladau Zidul, a declarat că s-a trezit într-un apartament, alături de persoane total necunoscute, unde li s-a oferit o halbă cu bere. Cercetătoarea de Fizică Cuantică, de 35 de ani, de la Academia de Ştiinţe din Berlinul de Est, şi-a sunat mama, Herlind Kasner, pentru a o invita să meargă să mănânce scoici într-o piaţă din Berlinul de Vest. ”Era o glumă pe care o foloseam adesea între noi. Spuneam că vrem să mergem să mâncăm scoici la hotelul Kempinski atunci când frontiera va dispărea”, a continuat cancelarul, precizând că nici ea şi nici mama sa nu mai credeau cu adevărat acest lucru.

În 2005, Angela Merkel a devenit primul lider german originar din fosta RDG. S-a născut la Hamburg, dar, când avea doar câteva luni, părinţii ei s-au mutat în fosta RDG. Tatăl ei, pastorul Horst Kasner, acceptase un post în micul oraş Templin, la nord de Berlin, pentru a evangheliza Republica Democrată Germană comunistă. Cancelarul, reales pentru patru ani în urma scurtinului legislativ din 27 septembrie, şi-a început cariera politică după căderea Zidului, devenind ulterior ministru în Cabinetul lui Helmut Kohl. Deşi trăia în spatele Cortinei de Fier, a fost unul dintre privilegiaţii care au putut să meargă în Republica Federală Germania, la bunica sa, la Hamburg. A refuzat mereu să părăsească RDG datorită legăturilor familiale şi amicale pe care le avea.

Cancelarul german a continuat seria destăinuirilor, remarcând că fostul preşedinte francez François Mitterrand nu a fost un militant activ pentru reunificarea ţării sale, în contextul lansării unei dezbateri asupra dezvăluirilor din arhive care arătau reticenţele acestuia. A fost surprinsă de vizita efectuată de Francois Mitterand în fosta RDG, în decembrie 1989, la doar o lună după prăbuşirea Zidului. Această vizită, care aducea sprijinul Franţei pentru un regim aflat deja în plin proces de destrămare, a fost percepută negativ la Bonn, în pofida relaţiilor de prietenie dintre preşedintele Mitterrand şi cancelarul Kohl. Rana de lungă durată lăsată în Germania de atitudinea lui François Mitterrand este recunoscută de autorităţile franceze care, pentru a compensa această întâlnire istorică ratată, au decis să comemoreze la scară largă, 20 de ani mai târziu, un eveniment care a schimbat faţa Europei. Germanii sunt însă recunoscători SUA şi Rusiei pentru că au contribuit la procesul de reunificare.

Taguri articol


12