Cancelarul german, Angela Merkel, nu este de acord ca statele UE să cedeze CE încă o parte din competenţele lor naţionale în următorii ani, dar pledează pentru o mai bună coordonare între Cei 27 în domeniul politicilor economice şi fiscale, potrivit unui interviu difuzat ieri de publicaţia germană ”Der Spiegel”. Merkel a menţionat însă că împărtăşeşte opinia preşedintelui francez, François Hollande, conform căreia ţările din UE trebuie să se coordoneze mai bine în anumite domenii. ”Mă gândesc, de exemplu, la politica din domeniul muncii şi la pensionări, precum şi la politica de impozitare şi la cea socială. Coordonarea economică din Europa a fost proiectată într-o formă foarte limitată şi trebuie să fie întărită, dar acest lucru nu înseamnă că se vor da mai multe competenţe Bruxelles-ului”, a subliniat cancelarul german. În aceeaşi ordine de idei, Angela Merkel a respins propunerile referitoare la introducerea sistemului de alegere directă a preşedintelui CE, funcţie deţinută în prezent de Jose Manuel Durao Barroso. ”Un preşedinte al CE ales direct de cetăţeni ar trebui să aibă competenţe total diferite de cele deţinute în prezent. O asemenea modificare ar rupe actualul echilibru al structurilor UE”, a explicat Merkel. Aceasta consideră drept discuţii teoretice, fără prea multă bază, dezbaterile asupra unei refondări a Europei şi a unei reforme a principalelor sale organisme: ”În faţa mea, a cetăţenilor şi cetăţenelor din Europa stau probleme foarte urgente. Este vorba despre bunurile şi serviciile cu care vom contribui la creşterea lumi, cu care ne vom câştiga banii în viitor”.
PROTESTE Câteva mii de persoane au participat sâmbătă, la Frankfurt, la o manifestaţie de protest împotriva politicilor de austeritate din Europa, la apelul mişcării anticapitaliste Blockupy. Alte manifestaţii împotriva austerităţii s-au desfăşurat şi în sudul Europei. Manifestaţia, organizată în centrul oraşului Frankfurt, s-a extins până în împrejurimile sediului Băncii Centrale Europene (BCE), unde o altă demonstraţie a avut loc în jurul orei locale 16.30, în condiţiile în care pe 1 iunie s-a sărbătorit împlinirea a 15 ani de la înfiinţarea instituţiei europene. Sindicatele şi organizaţiile de stânga (Verdi, IG Metall, Partidul Die Linke, Attac etc.) au participat la această iniţiativă, organizată la o zi după ce o altă demonstraţie a strâns în jur de 2.000 de persoane, care au protestat împotriva austerităţii şi a politicilor agricole. La amiază, prezenţa poliţiei a fost întărită în jurul manifestanţilor, forţele de ordine cerându-le unora dintre ei, care purtau cagule, să-şi dea jos măştile.
”În Grecia, oamenii sunt disperaţi după o criză de cinci ani şi este bine de ştiut că populaţia din Germania se simte de asemenea îngrijorată în legătură cu această criză”, a afirmat un participant la manifestaţia de sâmbătă de la Frankfurt. La Lisabona, unde a fost organizată o altă manifestaţie, demonstranţii s-au oprit în faţa reprezentanţei FMI din centrul capitalei, pentru a protesta împotriva măsurilor de austeritate impuse ţării de creditorii internaţionali. Mai multe asociaţii cetăţeneşti au decis să se alăture acestui protest, printre care şi Asociaţia cetăţenilor portughezi indignaţi \'15 octombrie\', care a organizat deja mai multe acţiuni de luptă împotriva măsurilor de austeritate. În afară de Lisabona, alte 17 oraşe portugheze au participat la această iniţiativă de protest. Partide de stânga şi anticapitaliste au făcut apel, de asemenea, la participarea la manifestaţie sâmbătă seara, la Madrid, cu plecare din Plaza de Neptuno, în apropierea Parlamentului, locul numeroaselor mitinguri de protest din ultimele luni.