Merkel se întâlnește cu liderii statelor de pe "ruta Balcanilor" la Viena

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Merkel se întâlnește cu liderii statelor de pe "ruta Balcanilor" la Viena

24 Septembrie 2016 / 11:06 466 accesări

Problema migrației, care i-a adus Angelei Merkel câteva eșecuri electorale în ultima perioadă, reprezintă principala temă a unei reuniuni care va avea loc sâmbătă, la Viena, a statelor de pe "ruta Balcanilor", relatează AFP.

Cancelarul social-democrat austriac Christian Kern este inițiatorul acestei întâlniri regionale la care participă șefi de guvern sau reprezentanți din zece țări, precum și ai Uniunii Europene.

În multe dintre aceste țări, chestiunea primirii refugiaților și a solicitanților de azil ocupă un loc central în dezbaterea națională.

Angela Merkel a fost nevoită recent să-și facă mea culpa pentru politica sa privind migrația, după două înfrângeri electorale recente suferite de partidul său în fața dreptei populiste. Prim-ministrul ungar Viktor Orban este unul dintre criticii politicii de azil încarnate de cancelarul german și de mecanismul european pentru relocarea refugiaților, împotriva căruia organizează un referendum la 2 octombrie.

Șefa executivului de la Berlin a promis recent să facă totul pentru a evita un nou haos precum cel din toamna lui 2015, care a dus la o "pierdere de control" parțială a frontierelor.

Prim-ministrul grec Alexis Tsipras, așteptat și el la Viena, pledează pentru mai multă solidaritate față de țara sa, unde circa 60.000 de solicitanți de azil sunt blocați. Alți câteva mii de refugiați sunt blocați în Bulgaria și Serbia, din cauza întăririi controalelor la frontierele interne ale UE.

România, Croația și Slovenia, precum și Macedonia, Albania și Serbia — țări din afara UE — vor fi și ele reprezentate la Viena.

Reuniunea de la Viena își propune să treacă în plan secund interesele naționale pentru "a accelera procesul de decizie" comun, a spus cancelarul austriac.

El și-ar dori ca sâmbătă să aibă loc o analiză a situației și a măsurilor necesare la frontierele statelor de pe "ruta Balcanilor", un itinerariu utilizat de zeci de mii de migranți până în luna martie. Sute dintre ei încearcă încă zilnic să treacă frontierele care sunt acum închise.

Un alt scop al reuniunii este identificarea mijloacelor de a ajuta țările de origine ale migranților, a explicat Christian Kern pentru cotidianul Der Standard.

Aceste subiecte au fost deja dezbătute în mai multe rânduri în forurile UE, care este reprezentată la Viena de președintele Consiliului European Donald Tusk și de comisarul european pentru afaceri interne, Dimitris Avramopoulos.

Chestiunea migrației "nu va fi rezolvată în această toamnă, și nici măcar în 2017", a recunoscut totuși Kern.

Închiderea "rutei Balcanilor" și semnarea unui acord controversat între UE și Turcia, în luna martie, au dus la scăderea numărului de refugiați veniți în Europa pe Marea Mediterană.

Potrivit Înaltului comisariat pentru refugiați (UNHCR), peste 300.000 de migranți și refugiați au traversat în 2016 Mediterana pentru a ajunge în Europa, în principal în Italia, o cifră net inferioară celei înregistrate în primele nouă luni ale lui 2015 (520.000), dar superioară celei din întreg anul 2014 (216.054).



12