Mesa de întronizare a Papei Francisc

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Toate drumurile duc la Vatican

Mesa de întronizare a Papei Francisc

Monden 19 Martie 2013 / 00:00 619 accesări

CEREMONIAL RELIGIOS O diversitate de demnitari, capete încoronate şi şefi de stat, dintre care unii controversaţi, vor asista, astăzi, la mesa de întronizare a Papei Francisc, pentru care autorităţile se aşteaptă la circa un milion de persoane. Fostul cardinal Jorge Mario Bergoglio a cucerit lumea prin simplitate şi şi-a atras deja o mare popularitate în rândul credincioşilor.

Mesa de întronizare a primului Papă provenit din Americi va avea loc de Sf. Iosif, patronul Bisericii. De altfel, numeroşi lideri din America Latină, unde trăiesc circa 40% dintre catolici, ar urma să se deplaseze la Roma, printre ei figurând preşedinta Braziliei, Dilma Rousseff şi omologul său mexican, Enrique Pena Nieto. Preşedinta ţării natale a Papei, Cristina Kirchner, ale cărei relaţii cu fostul arhiepiscop de Buenos Aires erau tensionate deoarece acesta nu ezita să critice puterea, a sosit de duminică la Roma. SUA vor fi reprezentate de vicepreşedintele Joe Biden, catolic practicant. Nu vor lipsi nici cancelarul german, Angela Merkel, premierul francez, Jean-Marc Ayrault şi premierul spaniol, Mariano Rajoy. UE va fi reprezentată de către preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy şi de către şeful Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso. Rusia l-a trimis pe preşedintele Dumei de Stat, Serghei Narîşkin. Din partea aristocraţiei europene, regele Belgiei, Albert al II-lea şi regina Paola, precum şi Marele Duce de Luxemburg şi o parte a familiei sale vor asista la mesă, dar şi Ducele de Gloucester din partea Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord. P. J. Kurien, vicepreşedintele Camerei Superioare a Parlamentului indian, va conduce delegaţia indiană la mesa de întronizare a Papei Francisc, în pofida unor interogări că ar fi participat, în 1996, la un viol colectiv comis asupra unei adolescente de 16 ani. Victima, de confesiune catolică, l-a acuzat pe Kurien că ar fi fost unul dintre cei 42 de bărbaţi care au violat-o, după ce a fost răpită şi ţinută prizonieră 40 de zile la Kerala, în sudul Indiei. Kurien, în vârstă de 72 de ani, a fost achitat de viol în 2005. Dar tânăra a solicitat din nou o anchetă, după ce o studentă a fost violată într-un autobuz, la New Delhi, în decembrie anul trecut.

FĂRĂ INVITAŢII Cel mai bătrân şef de stat african, preşedintele Republicii Zimbabwe, Robert Mugabe, în vârstă de 89 de ani, catolic fervent dar un personaj foarte controversat, a făcut cunoscut că va fi prezent la evenimentul de la Vatican. Acuzat de numeroase încălcări ale drepturilor omului în ţara sa, Robert Mugabe are interdicţie de a merge în Europa, dar Italia nu-i poate refuza să ajungă pe teritoriul unui mic stat precum Vaticanul. Un alt potenţial subiect de fricţiune este preconizata sosire a preşedintelui taiwanez, Ma Ying-jeou, care a suscitat deja mânia Chinei. Însă China şi-a rupt relaţiile cu Vaticanul încă din anul 1951, după ce acesta a recunoscut Taiwanul, ruptură devenită definitivă odată cu înfiinţarea unei Biserici Catolice controlate de regimul chinez. Vaticanul a indicat deja în trecut că va fi dispus să-şi sacrifice relaţiile cu Taiwanul, dacă libertatea religioasă este respectată în China continentală şi dacă dreptul Papei de a numi acolo episcopi va fi recunoscut. Oricum, în încercarea de a dezamorsa polemicile, Vaticanul a reamintit, prin vocea purtătorului său de cuvânt, părintele Federico Lombardi, că nu s-au trimis invitaţii şi că toţi cei care vor să vină sunt bineveniţi.

CEREMONIA PAS CU PAS Cu puţin înainte de ora locală 9.00, Papa Francisc va pleca de la reşedinţa Sfânta Marta, unde a fost cazat în timpul conclavului şi unde continuă să locuiască până când apartamentele papale sunt pregătite să îl primească. Va efectua turul Pieţei Sfântul Petru la bordul papamobilului, salutându-i pe credincioşi. Papa şi prelaţii ce vor oficia împreună cu el mesa vor purta veşminte şi ornamente liturgice. Însoţit de patriarhi din Est, Papa Francisc se va reculege la mormântul Sfântului Petru, fondatorul Bisericii Romano-Catolice, amplasat în centrul Bazilicii. Cardinalul protodiacon francez Jean-Louis Tauran aduce cufărul cu Pallium-ul, fâşia de stofă care se poartă peste casulă şi Inelul Pescarului, simbolurile papalităţii. Papa şi cardinalii ce îl însoţesc vor porni apoi în procesiune spre altar, cântând Laudes, un cânt de aclamare a noului Suveran Pontif. Cardinalul protodiacon aşează Pallium-ul pe umerii fostului cardinal Jorge Mario Bergoglio. Decanul de vârstă al Colegiului Cardinalilor îi va pune inelul pe inelarul de la mâna stângă. Totul va dura circa 30 de minute şi la ora locală 9.30, purtând însemnele papale, noul Papă va începe să oficieze liturghia de întronizare în Piaţa Sfântul Petru.

SIMBOL PAPAL Inelul Pescarului pe care îl va purta Papa Francisc nu va fi de aur, ci de argint aurit. Cel de-al 266-lea Pontif al Bisericii Romano-Catolice a ales un model în care apare imaginea Sfântului Petru cu o cheie. Autorul modelului este sculptorul italian Enrico Manfrini, decedat în anul 2004, cunoscut ca sculptor al papilor. Totodată, Papa Francisc a dăruit Catedralei din Buenos Aires inelul său de cardinal pe care l-a purtat în calitatate de arhiepiscop al capitalei argentiniene.

În tradiţia Bisericii Romano-Catolice, Inelul Pescarului (Anulus piscatoris), pe care Papa îl poartă la mâna dreaptă, este distrus, sau “terminat”, în limbajul Sfântului Scaun, imediat după moartea unui Suveran Pontif. Inelul Pescarului face oficial parte din însemnele unui Suveran Pontif, care este identificat de Biserica Romano-Catolică cu succesorul Sfântului Petru, a cărui meserie era aceea de pescar. Inelul este fabricat în aur masiv pentru fiecare nou Pontif şi conţine, în relief, o imagine a Sfântului Petru care pescuieşte dintr-o barcă. La moartea unui Papă, inelul este distrus de cardinalul şambelan, în prezenţa celorlalţi cardinali, utilizând un mic ciocan de argint, care apoi este păstrat şi expus în Muzeul de la Vatican. Cu o excepţie, însă: inelul Papei Ioan Paul al II-lea nu a fost distrus, ci a fost donat arhiepiscopului de Cracovia, Franciszec Macharski, care, la rândul său, l-a donat unei biserici de la Wadowice, oraşul natal al lui Karol Wojtyla.

SCHIMBARE DE IMAGINE Bulversând regulile de protocol ale Sfântului Scaun, Papa Francisc a lăsat să pătrundă un suflu de aer proaspăt în această instituţie milenară, afişând o simplitate şi un umor ce au cucerit nu numai mass-media, ci şi opinia publică. Dacă Papa Benedcit al XVl-lea nu improviza în cursul unor meditaţii teologice strălucitoare şi, cu un temperament timid, respecta ad literam protocolul în cea mai mare parte a timpului, Papa Francisc a ales să iasă imediat din tiparul regulilor activităţii papale. În intervenţiile sale publice, Papa Francisc, în vârstă de 76 de ani, nu ezită, printre altele, să glumească, jucând carta complicităţii cu auditoriul său, pentru a-l face mai atent. În cursul primei sale rugăciuni Angelus, duminică, în Piaţa Sf. Petru, în faţa unei mulţimi de circa 150.000 de credincioşi, cărora le-a vorbit despre cartea unuia dintre prietenii săi cardinali, un mare teolog, le-a spus glumind: “Să nu credeţi că fac publicitate pentru cărţile cardinalilor mei!”

Atitudinea sa este considerată drept una care se încadrează perfect cu imaginea pe care el o avea deja înainte de a accede la scaunul Sfântului Petru. Această bonomie nu pare să le displacă “fraţilor” săi cardinali, precum cardinalul brazilian Odilo Scherer: “Papa Francisc este un iezuit şi el surprinde lumea prin simplitatea sa franciscană. Dumnezeu să-l binecuvânteze, să-l lumineze şi să-l întărească în misiunea sa!”, a scris acesta pe contul său pe Twitter.

PAPĂ MICROBIST Tot mai mediatizată în ultimele zile, vestea că Papa este un suporter înfocat al echipei de fotbal argentiniene San Lorenzo a ajuns şi la urechile reprezentanţilor echipei. După ce au auzit de paşiunea Papei Francisc, eficialităţile echipei San Lorenzo au luat o decizie unică în istoria fotbalului. Au imprimat chipul Papei Francisc pe tricourile de joc. San Lorenzo a jucat, duminică, meciul cu cei de la Colon Santa Fe, în echipamentul special, reuşind chiar să câştige întâlnirea cu scorul de 1-0. Se pare că tricourile cu chipul noului Suveran Pontif le-au adus noroc, mai ales că unicul gol al întâlnirii a fost rodul unui autogol.



12