Greenpeace a desfăşurat, luni, un banner pe catedrala Sagrada Familia din Barcelona, oraş unde au început negocieri pe tema climei înainte de conferinţa de la Copenhaga, cerând să se acţioneze pentru salvarea planetei. Mesajul, în engleză, le cele liderilor lumii să ia decizii pentru a salva clima. ”Greenpeace le reaminteşte liderilor lumii că mai este timp să se ajungă la un acord pentru climă la viitorul summit din Copenhaga”, potrivit organizaţiei. Catederala Sagrada Familia, a arhitectului Gaudi, este un simbol al oraşului Barcelona, unde luni au început negocieri ce se vor desfăşura timp de cinci zile, sub egida ONU, înainte de conferinţa de la Copenhaga, din decembrie. Însă, esenţialul acordului mondial este încă dezbătut, în pofida celor doi ani de discuţii de la summit-ul din Bali, din 2007, iar încheierea unui tratat complet este acum considerată oficial ca puţin probabilă.
Aproximativ două treimi (65%) dintre cetăţenii chestionaţi la nivel mondial speră în obţinerea unui acord internaţional privind lupta împotriva schimbărilor climatice, cu o puternică motivaţie în ţările emergente, conform unei anchete a Observatorului Climatic al băncii HSBC. În Brazilia (86%) şi în Mexic (83%) această aşteptare este deosebit de puternică, iar în rândul ţărilor industrializate se remarcă doar SUA (45%), iar Franţa (73%) şi Germania (70%) par cele mai motivate, conform acestui studiu, dat publicităţii luni. Această a treia anchetă anuală a Observatorului HSBC asupra încrederii privind modificarea climatică, efectuată asupra unui număr de 12.000 de persoane din 12 ţări (1.000 de persoane din fiecare ţară), prezintă, totodată, o influenţă din partea crizei economice. Astfel, într-un an, schimbările climatice au trecut de pe cel de-al treilea loc pe locul patru între principalele preocupări. Mexicul este, de altfel, singura ţară unde aceasta se situează pe primul loc, poate pentru că populaţia are conştiinţa faptului că va suferi mai sigur efectele încălzirii decât ţările dezvoltate, afirmă Observatorul. Dar, cu excepţia SUA (42%) şi Marii Britanii (45%), peste jumătate dintre persoanele chestionate consideră că modificările climatice constituie o prioritate bugetară pentru state tot atît de mult ca susţinerea economiilor naţionale. Cei mai convinşi de acest lucru sunt mexicanii (64%), dar şi chinezii şi germanii (54%). La nivel global, 79% dintre cei chestionaţi vor ca ţara lor să îşi ia angajamentul să atingă sau să depăşească un obiectiv de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră de la 50% la 80%, până în 2050. Însă, în opinia unei persoane din trei, nici organizaţiile şi nici populaţiile nu iau măsurile necesare pentru a lupta împotriva încălzirii planetei. HSBC a încheiat un Parteneriat pentru Climat pe cinci ani, cu mai multe organizaţii, între care Fondul Mondial pentru Natură (WWF), ”pentru a incita persoanele, companiile şi guvernele să acţioneze împotriva consecinţelor schimbărilor climatice”.
Ancheta a fost realizată online, de Institutul Lightspeed, pe un eşantion format din câte 1.000 de persoane din 12 ţări: Australia, Canada, SUA, Germania, Franţa, Marea Britanie, Brazilia, China, Hong-Kong, India, Malaezia şi Mexic, în cazul cărora rezultatele sunt reprezentative pentru populaţia care acces la Internet.