Vineri, șoferii constănțeni au avut parte de o surpriză mare. Au fost trași pe dreapta de polițiști și mai că le-a venit să creadă că se vor alege cu o amendă. Însă, după ce au aflat despre ce este vorba cu adevărat, oamenii au răsuflat ușurați. Agenții de la Rutieră i-au rugat să-și pună la ochi o pereche specială de ochelari, care simulează starea senzorială a unei persoane care s-a urcat băută la volan. Conducătorii auto care au fost de acord să participe la „experiment" au încercat să meargă drept pe o distanță de doar câțiva metri. Însă, din cauza stării date de ochelari, aceștia au început să o apuce dacă nu pe șapte, atunci cel puțin pe două cărări. „Eu am încercat să merg drept după linia pe care o văd prin ochelari, dar problema este că linia s-a transformat în două dungi în capul meu. În loc să merg drept, am luat-o pe diagonală", a declarat un șofer care a participat la experiment.
VARA ASTA SE POARTĂ OCHELARII DE LA... POLIȚIE!
Campania „Fii treaz la volan când ești la mare!" are ca scop prevenirea accidentelor tragice care pot fi produse de șoferii ce consumă băuturi alcoolice. „ Acțiunea noastră se va întinde pe întregul județ, în municipiul Constanța și în toate stațiunile de pe litoral, începând cu Mamaia", a declarat comisarul-șef Constantin Dancu, șeful Serviciului Rutier Constanța.
Acțiunea care a început vineri se va termina pe 1 septembrie. În această perioadă, numărul mașinilor care vin către litoral crește cu 50%. „Scopul experimentului este de a conștientiza modul în care echilibrul, percepția și starea unei persoane se modifică radical din cauza consumului de alcool. Când alcoolemia se ridică la 0,8 nu mai poți estima distanța așa cum trebuie, nu mai ai un timp de reacție în regim de viteză corespunzător. Ținta noastră este de a-i face pe turiști să realizeze pericolul la care se expun dacă aleg să consume băuturi alcoolice înainte de a se urca la volan. Una dintre cele două perechi de ochelari este pentru zi și simulează o alcoolemie de 0,8. Cealaltă pereche de ochelari este pentru timp de noapte și simulează starea de intoxicație cu 0,9", a declarat subcomisarul Carmen Șerbănescu, șeful Biroului de Analiză și Prevenirea Criminalității, din cadrul IPJ Constanța.
Partenerii polițiștilor în derularea acestui proiect sunt Universitatea „Ovidius“ Constanţa - Facultatea de Drept şi Ştiinţe Administrative, Poliţia Locală Constanţa și Asociaţia de Psihologie şi Siguranţă Rutieră Psiho TrafiQ. Pentru transmiterea mesajului către șoferi au fost tipărite peste 5.000 de pliante.
Citește și:
"Fii treaz la volan!" Acțiune de amploare a polițiștilor constănțeni!
Polițiștii vor face experimente pe șoferi! Vezi despre ce e vorba!