La recomandarea Consiliului Economic şi Social, în 1984, Organizaţia Naţiunilor Unite adopta Convenţia împotriva torturii şi a altor tratamente sau pedepse crude, inumane sau degradante, aceasta fiind ratificată în prezent de 141 state membre O.N.U., printre care şi România, asumându-și faptul că trebuie să ia măsuri legislative, administrative, judiciare sau alte măsuri eficiente pentru a împiedica comiterea unor acte de tortură pe teritoriul de sub jurisdicția sa. În Convenție se prevede că tortura și alte forme de cruzime, degradante și inumane și pedeapsa, ori de câte ori acestea apar și indiferent de circumstanțe, nu pot fi justificate, precum și creerea unui organism internaţional independent denumit Comitet împotriva torturii (CPT) care să fie responsabil de monitorizarea şi promovarea implementării convenţiei precum şi cu recepţionarea, examinarea, investigarea plângerilor în cazurile de tortură, în cooperare cu statele parte.
Anul 2014 a adus provocări importante cărora instituția Avocatul Poporului a trebuit să le facă faţă, mai ales că luna august a anului 2014 reprezenta termenul limită de înființare a Mecanismului Național de Prevenire a Torturii, obligație asumată de România ca urmare a ratificării Protocolului opţional la Convenţia împotriva torturii şi a altor pedepse ori tratamente cu cruzime, inumane sau degradante.
Prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 48/2014, a fost creat Domeniul privind prevenirea torturii şi a altor pedepse ori tratamente cu cruzime, inumane sau degradante în locurile de detenţie ca un nou domeniu alături de cele deja existente în cadrul instituţiei, domeniu care îndeplineşte atribuţiile specifice de Mecanism naţional de prevenire a torturii în locurile de detenţie, în sensul Protocolului opţional, adoptat la New York la 18 decembrie 2002, la Convenţia împotriva torturii şi a altor pedepse ori tratamente cu cruzime, inumane sau degradante, adoptată la New York la 10 decembrie 1984. Acesta are obligația de a monitoriza, în mod regulat, tratamentul aplicat persoanelor aflate în locuri de detenţie, în vederea consolidării protecţiei acestora împotriva torturii şi a pedepselor şi tratamentelor inumane sau degradante şi a exercitării fără discriminare a drepturilor şi a libertăţilor fundamentale ale acestora.
Trebuie subliniat faptul că interzicerea torturii este absolută. Indiferent de circumstanțe, aplicarea torturii este ilegală în orice circumstanțe, inclusiv în conflictele armate, lupta împotriva terorismului, instabilitatea politică sau alte situații excepționale. Impunitatea este eșecul statului în actul de justiție, dar și în domeniul respectării drepturilor omului
26 iunie este ziua comemorării celor care, în mod extraordinar, au putut supraviețui tuturor torturilor polițiilor politice, închisorilor sau lagărelor de exterminare, precum și a celor care au plătit cu viața pentru democrație și libertate. Reamintim faptul că, în scurt timp, vom înainta celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului și altor autorități, Raportul special privind drepturile foștilor deținuți politici.
Profit de ocazie pentru a reaminti tuturor că respectarea drepturilor omului este o obligație, nu o alegere.