Meșteri olari din Horezu, Braniștea și Corund se reunesc la mare

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
De vineri până duminică

Meșteri olari din Horezu, Braniștea și Corund se reunesc la mare

Cultură 12 Iulie 2016 / 15:09 1350 accesări

Manifestările estivale dedicate meșteșugurilor tradiționale, care au debutat, anul acesta, de Sânziene, continuă la Muzeul de Artă Populară cu „Olăritul - tradiție și contemporaneitate”. Cu acest prilej, trei familii de meșteri olari din Horezu, Braniștea și Corund vor fi la muzeul de etnografie tomitan, timp de trei zile, de vineri până duminică, pentru a le prezenta constănțenilor și turiștilor acest meșteșug străvechi pe cale de dispariție. Anul trecut, meșterul Marcel Mocanu din Braniștea, prezent la Constanța, la invitația Muzeului de Artă Populară din Constanța, spunea cu amărăciune pentru cotidianul „Telegraf”: „În zece județe se află sute de mii de ingineri, de profesori, de medici... Și un singur olar. Iar acela sunt eu. Sunt singurul olar din această parte a Moldovei, din Dobrogea și din Muntenia”.

„Prin organizarea acestui eveniment dorim să prezentăm evoluția meșteșugului din câteva centre de olărit încă vii de pe teritoriul țării, invitând trei familii de meșteri olari din Horezu (Vrancea), Braniștea (Galați) și Corund (Harghita), care realizează atât ceramică decorativă, cât și vase destinate uzului gospodăresc”, precizează organizatorii.

Cei interesați de arta populară românească pot să-și achiziționeze obiecte din ceramică frumos decorate cu motive populare, dar pot urmări și modul în care lutul prinde formă pe roata olarului.

De asemenea, în expoziţia permanentă Muzeul de Artă Populară prezintă centre vechi de olărit din Oltenia, Muntenia, ‪Moldova şi Transilvania, piesele de patrimoniu cultural fiind clasate în categoria tezaur. Cele mai vechi obiecte expuse sunt plăcile de teracotă din secolul al XVIII-lea din ‪Bistriţa, ceramica din centrul dispărut de la Vama-Oaş, canceele şi farfuriile săseşti din Transilvania, ceramica galiţiană de tip Kuty lucrată în Bucovina, fondul vechi al ceramicii olteneşti de Horezu.

Citește și:

Sărbătorim Ziua Universală a Iei

Puținii meșteri olari din România, pe cale de dispariție

Ateliere de olărit la Muzeul de Artă Populară



12